Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ρόμπερτ Πεφάνης
Καθηγητής Επικοινωνίας

Από τον Καπιταλισμό στον Συνεταιρισμό!

Από τον Καπιταλισμό στον Συνεταιρισμό!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ρόμπερτ Πεφάνης,

Η Ανθρώπινη Ιστορία είναι γεμάτη από Κοινωνικές, Πολιτικές, Ηθικές και Οικονομικές αλλαγές.

Η εξέλιξη είναι χαρακτηριστικό των κοινωνιών μας. Καθεστώτα, Αρχές, «Πιστεύω» που θεωρούνται ακλόνητα και ατέρμονα, είτε αντικαθιστώνται σταδιακά, είτε γκρεμίζονται εν μια νυκτί.

Θυμάμαι, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, κυκλοφόρησαν βιβλία και μελέτες που ισχυρίζονταν πανηγυρικά ότι η Οικονομία της Αγοράς επικράτησε ως το ιδανικότερο κοινωνικό – οικονομικό σύστημα.

Ενδεικτικό βιβλίο το “The end of History and the last Man” του Φράνσις Φουκουγιάμα, το οποίο υποστήριζε ότι ο θρίαμβος του Δυτικού Οικονομικού μοντέλου θα σήμανε και το τέλος της κοινωνικό-πολιτικής εξέλιξης!

Όμως, «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν». Η συνεχιζόμενη Κρίση έχει σημάνει την ώρα για μετάβαση στο επόμενο κοινωνικό – οικονομικό σύστημα.

Ποιο θα είναι αυτό; Στοιχηματίζω ότι δεν θα είναι κάποιο από τα ήδη εφαρμοσμένα.

Ο Αϊνστάιν είχε δηλώσει ότι αν επαναλαμβάνοντας το ίδιο πείραμα, περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, αγγίζεις τα όρια της σχιζοφρένειας! Η αίσθησή μου είναι ότι θα κατευθυνθούμε προς τον «Τρίτο Δρόμο», ο οποίος θα εμπεριέχει στοιχεία της Φιλελεύθερης σχολής καθώς και της Σοσιαλιστικής.

Όσον αφορά τη διάρθρωση της Οικονομίας, εκτιμώ ότι θα ενισχυθεί η Κρατική συμμετοχή στις παραγωγικές διαδικασίες, ενώ θα αναβαθμιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρίες με σύνδεση αποδοχών με την παραγωγικότητα. Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην πορεία της εταιρίας.

Όσον αφορά την κοινωνική διάρθρωση και με δεδομένη την πνευματική εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας, θα δοθεί έμφαση στην βελτίωση της περίθαλψης και της παιδείας με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες.

Όταν το κράτος φροντίσει τους πολίτες του και εκλείψει ο ατομικισμός και η ανευθυνότητα που χαρακτήρισαν το Νεοφιλελεύθερο καθεστώς, το βιοτικό επίπεδο θα ανέβει και ο Ανταγωνισμός θα δώσει τη θέση του στη Συνεργασία.

Είμαστε όλοι ίσοι και όταν μας αντιμετωπίζουν ως ίσους, βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η συνεργασία και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μονόδρομος.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr