Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Χρήστος Καπάταης
Οικονομολόγος, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής

Το ανύπαρκτο έργο του κ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής

Το ανύπαρκτο έργο του κ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συζήτηση την Τρίτη 18/3/2014 για τον Απολογισμό του 2013 της Περιφέρειας Αττικής εξελίχθηκε για άλλη μια φορά, τώρα εντονότερα, σε προσπάθεια προβολής επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Τόσο τα 52 λεπτά ομιλίας του Περιφερειάρχη, η προβολή κακόγουστου και επαναλαμβανόμενου βίντεο, όσο και οι κλασικές κορόνες για το περίφημο πλέον αποθεματικό, δεν μπορούν να σκεπάσουν και να διαστρέψουν την αλήθεια των αριθμών.

Είναι επιτυχία να μείνει ανεκτέλεστο το 77% των προϋπολογισμένων δαπανών και το 70,1% των προγραμματισμένων έργων όταν οι δημόσιες επενδύσεις θεωρούνται “φάρμακο” για τη δοκιμαζόμενη οικονομία και την κοινωνία;

Οι αριθμοί

Η αποτύπωση των αριθμητικών δεδομένων τα οποία έχει παραδώσει η διοίκηση του απερχόμενου περιφερειάρχη είναι ο πιο αντικειμενικός κριτής του έργου της τετραετίας 2010 – 2014. Ο προϋπολογισμός 2013 είναι δομημένος με τρεις κατηγορίες κονδυλίων. Το τακτικό αποθεματικό (2%), τις δαπάνες (41%) και τα έργα (57%), με συνολικό ποσό 471 εκατομμύρια. Ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε κατά 23% (109 εκατομμύρια) ή έμεινε ανεκτέλεστος κατά 77% (362 εκατομμύρια). Από το σύνολο του προϋπολογισμού που εκτελέστηκε, αυτά δηλαδή που έγιναν πραγματικά, οι δαπάνες ήταν το 74% και τα έργα μόλις 28,9 εκατομμύρια ή 26,4%

Η αποτυχία

Από εδώ και κάτω μπορούμε να δούμε ολοφάνερα την πραγματικότητα. Τα έργα που πραγματικά τιμολογήθηκαν, άρα εκτελέστηκαν, ήταν μόλις το 11% (28,9 εκατομμύρια) από αυτά που είχαν προγραμματιστεί (266 εκατομμύρια). Αν δε συγκρίνουμε τα έργα με τον συνολικό προϋπολογισμό, τότε αυτά φτάνουν μόλις το 6%. Η πραγματικότητα δηλαδή είναι ότι όλα τα έργα του 2013 είναι αξίας 29,9 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 6,43 ευρώ για κάθε κάτοικο της Αττικής.

Κεφάλαια στην κατάψυξη…

Αυτό είναι το ποσοτικό έργο της Περιφέρειας Αττικής για το 2013. Παρόμοια είναι και η διαχείριση των προηγούμενων ετών. Όλες οι αναφορές περί δισεκατομμυρίων σε έργα είναι απλώς παραπληροφόρηση που αντέχει λόγω της προστασίας και της υποστήριξης των διαπλεκόμενων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Τα αριθμητικά δεδομένα, τα οποία επίσημα δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής με τον Απολογισμό έτους 2013, είναι αμείλικτα και αδιάψευστα. Έτσι λοιπόν με αυτούς τους ρυθμούς επένδυσης του Δημόσιου χρήματος, είναι δεδομένο ότι το περίφημο ταμειακό αποθεματικό των 313 εκατομμυρίων, όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί. Το προηγούμενο έτος 2012 κατά δήλωση της διοίκησης, το αποθεματικό ήταν 222 εκατομμύρια. Η διοίκηση δικαιολογείται ότι τα έργα καθυστερούν στην εκτέλεσή τους τέσσερα – πέντε χρόνια ή και παραπάνω, παραβλέποντας βέβαια το γεγονός ότι οι ίδιοι ασκούν διοίκηση εδώ και δέκα χρόνια. Έτσι λοιπόν, αφού η διοίκηση για 10 χρόνια αδυνατεί να ελέγξει την πορεία των έργων, κρατά το δημόσιο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς…

Άστοχες επενδύσεις

Η υποχρέωση του Δημοσίου, ειδικά σε εποχές ανθρωπιστικής κρίσης, είναι να κάνει στοχευμένες επενδύσεις. Ούτε να σκορπά δημόσιο χρήμα, αλλά ούτε να είναι μονίμως κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι στοχευμένες επενδύσεις αυτές θα πρέπει να παράγουν κοινωνικό έργο, υπηρεσίες και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας. Αν θέλουμε να δούμε και ποιοτικά τα παραπάνω έργα, θα πρέπει αρχικά να σημειώσουμε ότι υπάρχει ροπή προς έργα τα οποία δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, είναι χωρίς προσανατολισμό στο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, είναι χαμηλής κοινωνικής προστιθέμενης αξίας. Κάποια από αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν και “έργα βιτρίνας”.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος

Κλείνοντας πρέπει να τονίσω ότι η νέα αριστερή διοίκηση είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνει. Η νέα αριστερή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εκτός όλων των άλλων καλείται να δώσει πολλές και καθημερινές εξετάσεις τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στο πεδίο της διαχείρισης των πόρων. Μοναδικός κριτής θα είναι οι κάτοικοι της Αττικής.

Σ αυτές τις καθημερινές προκλήσεις θα δοκιμαστούμε και θα πετύχουμε.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr