Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Κούρος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Χάρτης: Η διαμόρφωση της Μεσοποταμίας

Χάρτης: Η διαμόρφωση της Μεσοποταμίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το άρθρο της παρούσης (επί της ουσίας) είναι ο επισυναπτόμενος χάρτης.

Την πατρότητα του χάρτη διεκδικεί μετά παρρησίας ο συνταξιούχος Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ralph Peters που δημοσιεύτηκε συνοδευόμενος από σχετικό κείμενο στο αμερικανικό στρατιωτικό πληροφοριακό δελτίο ενημέρωσης της National War Academy, Armed Forces Journal υπό τον τίτλο «Blood borders: How a better Middle East would look», τον Ιούνιο του 2006.

Αυτός ο χάρτης της «Καλύτερης Μέσης Ανατολής» βασίζεται σε διάφορους άλλους χάρτες, που κατασκευάσθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα (πάνω – κάτω, από την εποχή προ της Μικρασιατικής Καταστροφής).

Ο χάρτης αυτός δημοσιεύθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια από λογής – λογής έντυπα, με τα απαραίτητα κατά την περίσταση σχόλια.

Κατά κανόνα, ουδείς του έδωσε ιδιαίτερη σημασία πλην της Τουρκίας, η οποία ηρέμησε (;) λαμβάνοντας τις απαραίτητες επεξηγήσεις.

Εθεωρήθη μάλιστα ότι αποτελεί απλό «πνευματικό σχεδίασμα» νοός που αρέσκεται να ασκείται κατά το έθος. Κατά πως φαίνεται, ο απλός νους του συνταγματάρχη Ralph Peters ήταν καταλυτικός στην στρατηγική του οπτική ή άλλως οι συνθήκες καταμαρτύρησαν την ορθότητα του στρατηγικού σχεδιασμού του ανώτερου αυτού Αμερικανού στρατιωτικού.

Σήμερα, όλα τα γεγονότα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή προσανατολίζονται στην εφαρμογή τετελεσμένων με γνώμονα τον «χάρτη Ralph Peters».

Εδώ και δέκα μέρες, μάλιστα, όλα δείχνουν να λειτουργούν με τρομακτικές ταχύτητες εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη συνταγή του «χάρτη Ralph Peters».

Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που έχει μοιραστεί σε κράτη με τον πιο αυθαίρετο τρόπο, όπου μόνον τα συμφέροντα των τότε Ευρωπαίων (αγγλογάλλων) επικυριάρχων εξυπηρετούντο. Και όπου οι αδικίες και οι ασυμβατότητες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν.

Σε κάθε περίπτωση το Ιράκ, το οποίο σήμερα τελεί υπό Αγγλοαμερικανική κατοχή προπαρασκευάσθηκε, από τον πρώτο πόλεμο κατά του Σαντάμ, για να βαλκανοποιηθεί (σουνιτικό, σιϊτικό, κουρδικό).

Η δυτική συνταγή είναι απλή και σαφέστατη στην εκτέλεσή της: Τα κρατικά μορφώματα της Κεντρικής Ασίας αποτελούν το μαλακό υπογάστριο της Ρωσικής Ένωσης, ως εκ τούτου υπόκεινται σε διαρκή αποδόμηση και επανασυναρμολόγηση.

Κατά δεύτερο λόγο, πρέπει να υπάρχει άμεσος και διαρκής έλεγχος της ενέργειας που θα ρέει προς την Ευρώπη. Και η ενέργεια που θα ρέει προς την Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ελεγχόμενη από τη Ρωσία. Εξ ανάγκης αδήριτης η Ευρώπη θα «γλύφει τα υποπόδια» αυτών που της διασφαλίζουν τη ροή της ενέργειας. (Κύρια δυναμική του όλου ζητήματος αποτελεί ο απεγκλωβισμός της Ευρώπης από την ενέργεια που ελέγχει η Ρωσία και η απαγκίστρωση και έλεγχος στην ενέργεια που ελέγχει ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος επιτάχυνσης των διαδικασιών που αναδομούν τα σύνορα στην Μεσοποταμία).

Εδώ και δέκα μέρες η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL/ISIS, Islamic State of Iraq and the Levant/ Syria) έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην Μεσοποταμία. Με δύναμη κρούσης μερικών δεκάδων χιλιάδων ανδρών εκ των οποίων οι περισσότεροι μισθοφόροι, με Αμερικανούς, Γάλλους και Σαουδάραβες αξιωματικούς (γι’ αυτό και μπούκαραν στο Υπουργείο Οικονομικών της Νινευή αρπάζοντας 429 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, για τις ανάγκες πληρωμής των μισθοφόρων), και σε χρόνο ελάχιστο, που αποκλείει ιδιαίτερες αντιδράσεις κατέλαβαν τον ακριβή γεωγραφικό χώρο που ορίζεται από τον «χάρτη Ralph Peters».

Για την αποφυγή παρανοήσεων που η έντονη δυναμική των τζιχαντιστών σουνιτών της ISIS μπορεί να δημιουργήσει (π.χ. αντίστοιχη περίπτωση στην Αμμόχωστο, που ήταν εκτός σχεδιασμού κατάληψης, αλλά προέκυψε λόγω έλλειψης αντίδρασης) ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών στο Κιρκούκ, με σκοπό τον έλεγχό τους.

Λοιπόν, πέρα από τους σχεδιασμούς οι δυνάμεις της ISIS πρόβαλαν τη διάθεση να καταλάβουν και το Κιρκούκ, στην περιφέρεια του οποίου όζει το πετρέλαιο. Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση ο επικεφαλής του αυτόνομου Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, διαθέτοντας εμπειροπόλεμο στρατό 250.000 ανδρών να ανεχτεί την εισβολή των αρπαχτικών τζιχαντιστών της ISIS.

Όλα τα άλλα διαδραματιζόμενα του δεκαημέρου εκτυλιχθήκαν με χειρουργική ακρίβεια.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του γνωστού Γάλλου αναλυτή Thierry Meyssan, της οποίας την ακρίβεια δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε, η οργάνωση ISIS “ελέγχεται στο έδαφος από τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγδάντι, αλλά είναι υπό την εξουσία του πρίγκιπα Αμπντούλ Ραχμάν αλ Φαϊζάλ, αδελφού του πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ (Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών εδώ και 39 χρόνια) και του πρίγκιπα Τούρκι αλ Φαϊζάλ (πρώην διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας και σημερινού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο). Τον Μάιο, οι αλ Φαϊζάλ αγόρασαν ένα εργοστάσιο όπλων στην Ουκρανία. Αποθέματα βαρέων όπλων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου η ΜΙΤ (τουρκική μυστική υπηρεσία) τα προώθησε με ειδικά τρένα στην οργάνωση ISIS. Φαίνεται απίθανο ότι αυτή η αλυσίδα εφοδιασμού μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς το ΝΑΤΟ”.

Η περιπέτεια της Συρίας είχε βαλτώσει εδώ και πολύ καιρό με τα προσκόμματα που είχε προβάλλει ο ρωσικός παράγων γι’ αυτό και ενεργοποιήθηκε η σουνιτική οργάνωση ISIS (παρακλάδι της αλ Κάιντα που είχε λάβει το βάπτισμα του πυρός στη Συρία), η οποία εδώ και μήνες ελέγχει την επαρχία Αλ Αμπάρ, που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σουνίτες, ενώ την Τρίτη, 10 Ιουνίου κατέλαβε τη Μοσούλη και το σύνολο της Περιφέρειας Νινευή, με τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού να μην προβάλουν καμία αντίσταση και τους αξιωματικούς να διαφεύγουν στην Ερπίλ, του αυτόνομου Κουρδιστάν.

Αναμένουμε τα αντανακλαστικά της Τουρκίας, των Κούρδων της Τουρκίας και, ευελπιστούμε τα παλιρροϊκά κύματα να μην φτάσουν στις ακτές του Αιγαίου και στη Θράκη μας.

map

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr