Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Η αγορά χάνει 25 δισ. και το δημόσιο 6 δισ. από το παρεμπόριο

Η αγορά χάνει 25 δισ. και το δημόσιο 6 δισ. από το παρεμπόριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κάθε οργανωμένο κράτος έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων, να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, αλλά και βασικά δικαιώματα: το δικαίωμα στην εργασία και στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το δικαίωμα στη μετακίνηση.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που η επιχειρηματική κοινότητα αναδεικνύει σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας «κανονικότητας» στην Ελλάδα μετά την κρίση, με καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην Αθήνα, τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας έχουν φθάσει πλέον να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας για την πρωτεύουσα, με τη λογική ότι αποτελούν απλώς μια εντονότερη έκφραση ακτιβισμού και κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Ποιος μπορεί, όμως, να εμπιστευθεί κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε μια πόλη όπου κοινοί εμπρηστές μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται καθημερινά από την εκάστοτε διαμαρτυρόμενη ομάδα;

Η ιδιότυπη ανοχή, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να τελειώσει.

Το κράτος πρέπει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά του.

Οι πολίτες πρέπει να νοιώθουν σιγουριά και ασφάλεια στα σπίτια τους, στη δουλειά τους, στις καθημερινές μετακινήσεις και δραστηριότητες τους και οι επιχειρήσεις, βέβαια, να μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε κλίμα ασφάλειας.

Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους. Καμία δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ασφάλεια και σεβασμό στο νόμο.

Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει αυστηρά τη νομοθεσία για τη φθορά της δημόσιας περιουσίας, ώστε να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στο ΜΕΤΡΟ, τα λεωφορεία, τα δημόσια κτίρια και την ιδιωτική περιουσία.

Θα πρέπει, παράλληλα να στηρίξει την ομάδα ΔΕΛΤΑ και την Ομάδα ΔΙΑΣ, προκειμένου να ενισχύσει τις περιπολίες στις πόλεις και στις γειτονιές, με ένστολη αστυνόμευση σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, φροντίζοντας παράλληλα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού προστασίας, αλλά και για τη διαρκή εκπαίδευση των αστυνομικών.

Είναι, επίσης, απαραίτητο να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να εμποδιστεί η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

Ζήτημα προτεραιότητας αποτελεί για την αγορά η αντιμετώπιση της ασύδοτης δράσης των κυκλωμάτων παρεμπορίου, την ώρα που χιλιάδες νόμιμες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν τους τζίρους τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα Επιμελητήρια αναδεικνύουν συστηματικά το πρόβλημα από το 2006, με μελέτες, υπομνήματα και προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης, αλλά και με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών.

Δυστυχώς, η αντίδραση της Πολιτείας υπήρξε μέχρι σήμερα ανεπαρκής, με αποτέλεσμα το παρεμπόριο να συνεχίζει να στερεί κάθε χρόνο έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και 25 δισ. ευρώ από την αγορά σε διαφυγόντα τζίρο.

Είναι, λοιπόν, καιρός να εξεταστεί θετικά η πρόταση των Επιμελητηρίων, η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης, την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές, όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα, τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των διαφόρων ελεγκτικών οργάνων και την αυστηρή εποπτεία και δημιουργία δικλείδων ενάντια στη διαφθορά και στη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

Τέλος, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι συνέπεια έλλειψης προετοιμασίας και σχεδίου από την πλευρά του κράτους, αλλά και αβελτηρίας στη μετέπειτα διαχείριση του προβλήματος.

Η διαμόρφωση μιας νέας, συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεί για τη χώρα ζήτημα επιβίωσης: ζήτημα οικονομικής σταθεροποίησης, προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και ομαλότητας.

Για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος το οποίο θα μπορεί, αν μη τι άλλο, να διασφαλίσει τα στοιχειώδη: την τήρηση των νόμων από όλους, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την προστασία της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Είναι καιρός να προχωρήσουμε με αποφασιστικότερα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr