Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συζήτησε η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. με Έλληνες ευρωβουλευτές

Τι συζήτησε η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. με Έλληνες ευρωβουλευτές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενημερωτική συνάντηση με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές Νίκο Ανδρουλάκη, Στέλιο Κούλογλου, Γιώργο Κύρτσο, Δημήτρη Παπαδημούλη, Σοφία Σακοράφα και Κώστα Χρυσόγονο είχε την Παρασκευή  η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, σε συνέχεια πρόσφατης εκδήλωσης στις Βρυξέλλες της Fuels Europe, καθώς και της «6ης Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διύλισης» που διεξήχθη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στόχος είναι να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των εταιρειών διύλισης και των Ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να γίνουν γνωστές και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο διεθνές περιβάλλον.

Στην συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, η διευθύντρια ενεργειακής πολιτικής και διεθνών σχέσεων ομίλου Λιάνα Γούτα, ο γενικός διευθυντής Εφοδιασμού, Διύλισης & Πωλήσεων Ομίλου Ιωάννης Ψυχογιός και ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Γιάννης Γρηγορίου.

Στην συνάντηση μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και τα ακόλουθα θέματα:

– Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζουν τα ΕΛΠΕ, ως ηγετικός ενεργειακός όμιλος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.

– Η ανάλυση της τιμής αντλίας και οι φόροι και δασμοί στην αμόλυβδη βενζίνη.

– Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

– Η επιπλέον επίπτωση των πολιτικών της ΕΕ στην ανταγωνιστικότητα των διυλιστηρίων της.

– Η επιβάρυνση κόστους των διυλιστηρίων της ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών.

– Η μεταφορά ορισμένων διυλιστηρίων και νέων επενδύσεων μακριά από τις χώρες της ΕΕ, με αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και την απασχόληση, αλλά και με επιβάρυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

– Οι πολιτικές και οι νομοθεσίες που είναι υπό διαμόρφωση στην ΕΕ σήμερα και στο αμέσως επόμενο διάστημα και που επηρεάζουν το μέλλον του κλάδου (ζήτηση προϊόντων, κόστος διύλισης, επενδύσεις κ.λπ.)

• Ο ρόλος της διύλισης στην παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η συνεισφορά της στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του COP21.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι, η μέση επιβάρυνση στην λειτουργία ενός ευρωπαϊκού διυλιστηρίου έναντι ενός μη ευρωπαϊκού, λόγω των κανονισμών που ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περίπου 4 δολάρια το βαρέλι και ότι τα καύσιμα της Ευρώπης πρέπει να συνεχίσουν να παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό διασφαλίζει της ασφάλεια εφοδιασμού, ενισχύει τις εθνικές οικονομίες, ενώ στηρίζει την απασχόληση στα κράτη – μέλη.

Ταυτόχρονα, η μετακίνηση διυλιστικής ικανότητας εκτός Ευρώπης στρέφεται τελικά κατά του περιβάλλοντος, καθώς τα διυλιστήρια της Μέσης Ανατολής εκπέμπουν 35% παραπάνω μονάδες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Τονίστηκε ακόμη ότι η προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή οικονομία από τον κλάδο διύλισης ανέρχεται ετησίως σε 23 δισ. ευρώ, οι φόροι που συλλέγονται από τις πωλήσεις πετρελαιοειδών ανέρχονται στα 270 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις κάθε χρόνο αποτιμώνται στα 5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι άμεσα απασχολούμενοι στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια ξεπερνούν τους 140 χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα η συνολική επίδραση του κλάδου φτάνει τα 3,8 δισ.ευρώ (2% του ΑΕΠ), οι θέσεις εργασίας -άμεσες και έμμεσες- ανέρχονται σε 40,6 χιλιάδες, ενώ υπολογίζεται πως για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας στον κλάδο προκύπτουν 2,7 ευρώ ΑΕΠ στην εθνική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr