Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο τα κέρδη για Pfizer, BioNTech και Moderna

Πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο τα κέρδη για Pfizer, BioNTech και Moderna
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πανδημία του κορωνοϊού εκτόξευσε τα κέρδη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών λόγω των εμβολίων που διέθεσαν στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance που βγήκε στο φως της δημοσιότητας η Pfizer, η BioNTech και η Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της covid-19.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτές οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρία δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Αντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.

«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19», κατήγγειλε η Μάαζα Σεγιούμ του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.

Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισεκ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πούτιν: Ρώσοι επιστήμονες κοντά στη δημιουργία εμβολίου για τον καρκίνο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr