ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΛιβύηΑφγανιστάν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έτσι είχε στήσει ο προμηθευτής της… Υγείας τη μεγάλη κομπίνα

Έτσι είχε στήσει ο προμηθευτής της… Υγείας τη μεγάλη κομπίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να εξιχνιάσει άλλη μία μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης και εκτεταμένης φοροδιαφυγής σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων, τα οποία ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σύνθετη και παρουσιάζει πρωτόγνωρα, για τα ανακριτικά δεδομένα, στοιχεία ως προς τον τρόπο, την μεθοδολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Για το λόγο αυτό απαιτήθηκε διετής και πλέον μεθοδική και συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας:

1. διακριβώθηκε η εμπλοκή ελληνικής μονοπρόσωπης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας,
2. εξακριβώθηκε το εύρος της απάτης,
3. διαπιστώθηκε η ιδιαίτερη μεθοδολογία δράσης με την «τεχνική» των υπερτιμολογήσεων και των «τριγωνικών» συναλλαγών και
4. προσδιορίστηκε η ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι, η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε από το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε., για τη συγκεκριμένη υπόθεση αποτελείται περίπου από 20.000 σελίδες – έντυπο υλικό – και 3.000 ηλεκτρονικά αρχεία.

Σε αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από την Πέμπτη το πρωί, σε περιοχή των νοτίων προαστίων Αττικής, συνελήφθη ο νόμιμος εκπρόσωπος της μονοπρόσωπης εταιρείας.

Πρόκειται για 51χρονο Έλληνα, η εταιρεία του οποίου έχει ως κύρια οικονομική δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο χειρουργικών, ιατρικών και ορθοπεδικών οργάνων και συσκευών, καθώς και το χονδρικό εμπόριο ιατρικών αναλωσίμων υλικών, προμηθεύοντας μεγάλα Δημόσια Νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε τη δυνατότητα να προβαίνει σε απευθείας αγορές από τους Ξένους Οίκους, έχοντας συνάψει και συμβάσεις αποκλειστικής διάθεσης ιατρικών ειδών στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο συλληφθείς εισήγαγε τα είδη αυτά στην Ελλάδα όχι απευθείας από τους Ξένους Οίκους – προμηθευτές, αλλά μέσω Κυπριακής υπεράκτιας εταιρείας ιδίων συμφερόντων.

Με τη μέθοδο αυτή, επιμεριζόταν το κόστος αγοράς των προμηθευόμενων προϊόντων με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα ποσοστά κέρδους του και κατ΄ επέκταση η φορολόγησή τους.

Ειδικότερα, κατάρτιζε εικονικά τιμολόγια, προβαίνοντας στη συστηματική υπερτιμολόγηση των αγορασθέντων προϊόντων μέσω της Κυπριακής εταιρείας και στη συνέχεια πωλούσε τα ιατρικά είδη σε δημόσια νοσοκομεία σε τιμές πολύ υψηλότερες – κατά μέσο 241% – σε σχέση με το αρχικό πραγματικό κόστος προμήθειας. Στην όλη διαδικασία φρόντιζε έτσι ώστε οι τιμές να μην ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που καθορίζεται από το εκάστοτε ΦΕΚ – παρατηρητήριο τιμών.

Με τη μεθοδολογία αυτή, δηλαδή των «τριγωνικών» πωλήσεων, σε συνδυασμό με την συστηματική υπερτιμολόγηση των ειδών, κατάφερνε να έχει υψηλά ποσοστά κέρδους χωρίς την ανάλογη φορολογική απόδοση, προκαλώντας έτσι μεγάλη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά, εκτός της δημιουργίας υπεραξίας μέσω των υπερτιμολογήσεων που επιτύγχανε, εξαπατούσε τις Ελληνικές Φορολογικές Αρχές, με την πλασματική μείωση του περιθωρίου κέρδους και κατά συνέπεια του φορολογητέου εισοδήματος της εταιρείας του στην Ελλάδα.

Τα παράνομα κέρδη που αποκόμιζε ο συλληφθείς περιέρχονταν στην κατοχή του είτε σε φυσική μορφή (μετρητά), απευθείας από την ελληνική εταιρεία, είτε χρησιμοποιώντας διάφορα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Ειδικότερα κατέθετε σε τραπεζικά ιδρύματα μέρος των εσόδων που προέρχονταν από την εγκληματική του δραστηριότητα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, προσδίδοντας νομιμοφάνεια στα έσοδα αυτά, ως απόδοση κερδών από την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς η «ροή» του χρήματος από τον παράνομο πλουτισμό του, καθώς μόνο ένα μέρος των χρημάτων τοποθετήθηκε στα τραπεζικά ιδρύματα ή μετατράπηκε σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος διακινήθηκε ως μετρητά με αδιαφανείς τρόπους και με άγνωστους αποδέκτες. Όπως έχει διαπιστωθεί χαρακτηριστικά, τμήμα του παράνομου πλουτισμού χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση ενός υπερπολυτελούς αυτοκινήτου.

Πιο αναλυτικά, εκτιμάται ότι, στο σύνολο των αγορών που πραγματοποιήθηκαν ύψους 29.300.260,45 ευρώ, η προκύπτουσα «εικονικότητα» ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος προμήθειας στο ποσό των 8.596.542,13 ευρώ.

Η μη φορολόγηση της υπεραξίας, η οποία κατά προσέγγιση ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ για την τριετία 2008-2010, είχε ως αποτέλεσμα το μη καταλογισμό φόρου εισοδήματος συνολικού ποσού 5.105.205,10 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, στα οποία περιέχονται μεταξύ άλλων ηλεκτρονικά αρχεία αυτόματου προσδιορισμού τιμών αγοράς προϊόντων, δημιουργίας τιμολογίων υπεράκτιας εταιρείας και ενυπόγραφες κενές επιταγές της ίδιας εταιρείας, ενώ κατασχέθηκαν δυο πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και το χρηματικό ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ σε μετρητά.

Επίσης, για την πληρότητα της αστυνομικής έρευνας, πραγματοποιήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο, επικοινωνία με Οίκους – προμηθευτές του εξωτερικού, μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην ανάλυση από στελέχη της Ολλανδικής Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Έρευνας ( FIOD ), καθώς και πολύμηνες αναλύσεις και συγκριτικές μελέτες οικονομικών και φορολογικών στοιχείων από εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία, υπό την εποπτεία του Επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, τα οποία αφορούν στην απάτη, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για εικονικά φορολογικά στοιχεία και για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος.

14032014_ypoadhe1_new 14032014_ypoadhe2

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γυναίκα αστυνομικός πυροβόλησε κατά λάθος μέσα στο τμήμα της Αθήνας

ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 2.665 κρούσματα και 368 διασωληνωμένοι: Σύνολο: 15.317 θάνατοι

ΕΟΔΥ: 46 νέοι θάνατοι, 2.601 νέα κρούσματα, 347 διασωληνωμένοι (42 πλήρως εμβολιασμένοι) – Σύνολο: 15.289 θάνατοι

Νορβηγία: Αυτός είναι ο τοξοβόλος που έσπειρε το θάνατο

Σοκ στη Νορβηγία: Τοξοβόλος έσπειρε τον θάνατο στην πόλη Κόνγκσμπεργκ

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr