ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα στοιχεία για όσα συνέβησαν στο ιατρείο της Καρνεάδου λίγο πριν από τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη περιλαμβάνονται στις καταθέσεις νοσηλευτριών, αναισθησιολόγου και διασώστριας του ΕΚΑΒ στον ανακριτή.
Οι μαρτυρίες περιγράφουν έναν ασθενή που, σύμφωνα με τις καταθέσεις, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της θεραπείας, την κινητοποίηση του προσωπικού και τις προσπάθειες ανάνηψης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τηλεφώνημα προς αναισθησιολόγο για το εάν υπάρχει αντίδοτο στην προποφόλη.
Η 53χρονη νοσηλεύτρια περιέγραψε την εικόνα που αντίκρισε όταν μπήκε στον χώρο όπου βρισκόταν ο τραγουδιστής. Όπως κατέθεσε, η γιατρός Ιωάννα Γάκα ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένη και κάλεσε τον γιατρό Ηλία Θεοδωρόπουλο. Εκείνος, σύμφωνα με τη μαρτυρία, εμφανίστηκε επίσης έντονα αναστατωμένος και ζήτησε από τις νοσηλεύτριες να παρέμβουν άμεσα.
Η ίδια ανέφερε ότι ο Μαζωνάκης ήταν χλωμός και δεν είχε τις αισθήσεις του, ενώ η θεραπεία είχε διακοπεί καθώς δεν υπήρχε πλέον φλεβοκέντηση στο αριστερό χέρι. Παράλληλα, σύμφωνα με την κατάθεσή της, από το μηχάνημα δεν ακουγόταν alarm.
Η νοσηλεύτρια έκανε επίσης αναφορά σε προηγούμενες αντιδράσεις ασθενών κατά τη διάρκεια ή μετά τη συγκεκριμένη θεραπεία, λέγοντας ότι είχαν παρουσιαστεί περιστατικά εμετού και ζάλης. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θεωρούσε το μηχάνημα ασφαλές για τον ασθενή, λόγω της επεμβατικότητας της διαδικασίας και της μεγάλης διάρκειάς της.
Η πίεση έπεσε και ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η κατάθεση 61χρονης νοσηλεύτριας, η οποία περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την επιδείνωση της κατάστασης.
Όπως ανέφερε, όταν μπήκε στον χώρο περίπου στις 4 το απόγευμα, ο Μαζωνάκης ήταν χλωμός και εκτός μηχανήματος. Αρχικά υπήρχε ένδειξη αρτηριακής πίεσης, την οποία η ίδια ανέφερε ως «1 με 7», όμως στη συνέχεια η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ο γιατρός ζήτησε να σηκώσουν τα πόδια του ασθενούς, να του χορηγηθεί οξυγόνο και φυσιολογικός ορός. Ο Μαζωνάκης, ωστόσο, δεν ανταποκρινόταν.
Η νοσηλεύτρια περιέγραψε ότι στη συνέχεια το πιεσόμετρο δεν μπορούσε πλέον να δώσει μέτρηση και διαπιστώθηκε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Τότε, σύμφωνα με την ίδια, ο γιατρός άρχισε μαλάξεις, δηλαδή ΚΑΡΠΑ.
Η ίδια υπολόγισε ότι από τη στιγμή που μπήκαν όλοι στον χώρο θεραπείας μέχρι την έναρξη της ΚΑΡΠΑ μεσολάβησαν περίπου πέντε έως δέκα λεπτά.
Το τηλεφώνημα για την προποφόλη
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ζητήθηκε από νοσηλεύτρια να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με αναισθησιολόγο και να ρωτήσει ποιο είναι το αντίδοτο στην προποφόλη.
Η αναισθησιολόγος επιβεβαίωσε στον ανακριτή ότι είχε δεχθεί το συγκεκριμένο τηλεφώνημα στις 9 Σεπτεμβρίου.
Όπως κατέθεσε, η νοσηλεύτρια τη ρώτησε εάν η προποφόλη έχει αντίδοτο και εκείνη απάντησε ότι δεν έχει. Σύμφωνα με την περιγραφή της, η συνομιλία ήταν πολύ σύντομη και η νοσηλεύτρια έκλεισε αμέσως το τηλέφωνο.
Η ίδια υποστήριξε ότι εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκε ότι υπήρχε κάποιο επείγον περιστατικό, καθώς δεν άκουσε φασαρία ούτε διέκρινε ανησυχία από την άλλη πλευρά. Όπως είπε, συνέδεσε το τηλεφώνημα με τον θάνατο του Μαζωνάκη μόνο αργότερα, όταν η υπόθεση πήρε δημοσιότητα.
Η αναισθησιολόγος περιέγραψε την προποφόλη ως αναισθητικό και υπνωτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, μεταξύ άλλων σε χειρουργικές επεμβάσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν γνώριζε πως στο συγκεκριμένο ιατρείο χρησιμοποιούνταν προποφόλη.
Όπως φέρεται να κατέθεσε, η συνεργασία της με το ιατρείο ήταν περιορισμένη και αφορούσε φλεβοκεντήσεις, ενώ δεν είχε δει η ίδια ασθενή συνδεδεμένο με το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης. Ανέφερε επίσης ότι μετά τη φλεβοκέντηση αποχωρούσε.
«Δεν ήξερε τα φάρμακα που έπαιρνε ο Μαζωνάκης»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάθεση διασώστριας του ΕΚΑΒ που έφτασε στο ιατρείο μαζί με το πλήρωμά της.
Η διασώστρια ανέφερε ότι προσπάθησε να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λάμβανε. Όπως κατέθεσε, ο γιατρός Ηλίας Θεοδωρόπουλος της απάντησε ότι δεν γνώριζε και ότι τις πληροφορίες θα τις έδινε η γιατρός του.
Η ίδια ανέφερε ότι στον χώρο υπήρχε μία γυναίκα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν επρόκειτο για γιατρό ή νοσηλεύτρια. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, δεν μίλησε με άλλο πρόσωπο πέραν του γιατρού.
Παράλληλα, η διασώστρια υποστήριξε ότι κανείς από το ιατρείο δεν ζήτησε από την ίδια ή τους συναδέλφους της να συνοδεύσει τον Μαζωνάκη στο νοσοκομείο.
Οι συγκεκριμένες καταθέσεις αποτελούν μέρος της δικογραφίας και αναμένεται να αξιολογηθούν από τις δικαστικές αρχές μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μαζωνάκης.






























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW


































