Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΙΟΒΕ: 12.500 νέες θέσεις εργασίας αν μειωθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο!

ΙΟΒΕ: 12.500 νέες θέσεις εργασίας αν μειωθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΙΟΒΕ, Φυσικό Αέριο,

Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση αν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, επισημαίνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις , καθώς θα έχουν μεγάλη εξοικονόμηση κόστους με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν 12.500 θέσεις απασχόλησης και το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί κατά 754 εκατ. ευρώ.

Αυτό είναι το κυριότερο συμπέρασμα από τη μελέτη που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών με θέμα «η επίδραση από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και την ελληνική οικονομία».

Το ΙΟΒΕ προτείνει τη μείωση του φόρου στο χαμηλότερο επίπεδο που ορίζει η κοινοτική οδηγία για την επιχειρηματική χρήση και την απαλλαγή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβολή του συγκεκριμένου συντελεστή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης ο συγκεκριμένος φόρος στη χώρα μας για τις επιχειρήσεις είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με το ελάχιστο όριο που προβλέπει κοινοτική οδηγία. Για τα νοικοκυριά είναι πενταπλάσιος. Αυτός αυξήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 για δημοσιονομικούς λόγους και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία βυθιζόταν στην ύφεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2009 – 20013 χάθηκαν στη μεταποίηση 224.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο δείκτης παραγωγής των βιομηχανιών το διάστημα 2008-2013 υποχώρησε κατά 27%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αύξηση του ΕΦΚ έστειλε την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των χωρών της Ε.Ε. με το ακριβότερο φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες.

Οι τελευταίες μάλιστα αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ανταγωνιστικότητα καθώς οι γειτονικές τους επιχειρήσεις έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Η Ελλάδα είναι κατά 33% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ αλλά και κατά 42% από τη Βουλγαρία και κατά 72% από την Τουρκία.

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτικών μονάδων είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στη ελληνική αγορά, καθώς αποσπούν το 62% των ποσοτήτων που μπαίνουν στη χώρα μας. Η βιομηχανία ακολουθεί με 14%.

Άρα και η πλειονότητα των εσόδων του κράτους προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος και τη βιομηχανία. Τα έσοδα μάλιστα από την ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι το 2014 ήταν μειωμένα κατά 40% αφού λόγω της ύφεσης και άλλων στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η παραγωγή μειώθηκε. Συνολικά τα έσοδα του κράτους από ΕΦΚ είναι μειωμένα. Το 2014 αναμένεται να κλείσουν στα 180 εκατ. ευρώ (ενώ ο στόχος ήταν 220 εκατ. ευρώ). Το 2013 τα έσοδα ήταν 226,7 εκατ. ευρώ.

Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως με τη μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο μπορεί τα έσοδα να πέσουν στα 57 εκατ. ευρώ αλλά τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά για την οικονομία. Όπως προαναφέρθηκε εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 12.515 θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ θα ανέβει κατά 754 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Σδούκου: Το 2026 θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα

Νέο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Πύραυλος έπληξε αμερικανική φρουρά στη Συρία στο κοίτασμα φυσικού αερίου Conoco

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr