Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς το “μαύρο χρήμα” μπορεί να γεμίσει τα δημόσια ταμεία με 5 – 6 δισ. ευρώ

Πώς το “μαύρο χρήμα” μπορεί να γεμίσει τα δημόσια ταμεία με 5 – 6 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαύρο Χρήμα, Τράπεζες,

Το μαύρο χρήμα αν νομιμοποιηθεί μπορεί να γεμίσει τα δημόσια ταμεία και να δώσει ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη. Όπως αναφέρουν στο tribune.gr, τα ίδια στελέχη, ήδη έχει προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση η νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος, αλλά όχι και του «βρώμικου» χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές ενέργειες.

Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε άμεσα να γεμίσει με ζεστό χρήμα 5-6 δισ. ευρώ τα ταμεία του δημοσίου και στη συνέχεια βέβαια με πολλαπλάσια ποσά τα ταμεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικότερα το σχέδιο που έχουν προτείνει οι τράπεζες στην κυβέρνηση , φαινομενικά δείχνει να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του δημοσίου και όχι τα δικά τους. Και αυτό γιατί προβλέπει την νομιμοποίηση των καταθέσεων του εξωτερικού ακόμη και αν αυτές δεν επιστρέψουν άμεσα στη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία σε τράπεζες του εξωτερικού βρίσκονται συνολικά ελληνικές καταθέσεις που ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν να νομιμοποιηθούν τα 60 αυτά δισεκατομμύρια ευρώ , αν οι καταθέτες τους πληρώσουν έναν λογικό φόρο που θα είναι κυμαινόμενος, ανάλογα με το ποσό που θα νομιμοποιηθεί.
Ενδεικτικά προτείνουν φορολογικό συντελεστή 8% για ποσά έως 1.000.000 ευρώ , φορολογικό συντελεστή 10% για ποσά από 1.000.000 έως 3.000.000 ευρώ, 12% για ποσά από 3.000.000 έως 5.000.000 ευρώ και 15% για ποσά άνω των 5.000.000 ευρώ.

Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη με την νομιμοποίηση αυτών των ποσών στα δημόσια ταμεία θα μπουν τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη που το δημόσιο χρειάζεται άμεσα ρευστότητα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς πάσα κατεύθυνση.

Μάλιστα για να έχει επιτυχία μια τέτοια ρύθμιση προτείνουν η νομιμοποίηση των καταθέσεων του εξωτερικού να γίνει χωρίς την αναγκαία προϋπόθεση τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.

Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι αν εκλείψει το λεγόμενο “country risk “και η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της , εξοβελίζοντας κάθε κίνδυνο για χρεοκοπία , πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία , όπως τα προαναφερόμενα έσοδα των 5-6 δισ. ευρώ, τότε και οι καταθέσεις σταδιακά θα έρθουν πίσω στις ελληνικές τράπεζες.

Αυτή την στιγμή πάντως , οι συνολικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν πέσει αισθητά κάτω από τα 150 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το άκρως ανησυχητικό είναι ,όπως ανέφεραν στο tribune.gr τραπεζικά στελέχη, ότι η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα καθώς στα ταμεία των τραπεζικών ιδρυμάτων τα ρευστό χρήμα δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πετράλωνα: Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο τράπεζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr