Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτά είναι τα πρώτα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης

Αυτά είναι τα πρώτα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρώτη δέσμη φορολογικών μέτρων με στόχο την άμεση τόνωση των δημοσίων εσόδων εντός του β’ εξαμήνου του 2015 είναι έτοιμη από το οικονομικό επιτελείο και «κλείδωσε» κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής το βράδυ της Τετάρτης. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα μέτρα για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, το οποίο η κυβέρνηση αφήνει για την τελική συμφωνία.

Η πρώτη δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση έρχεται μετά την αποκάλυψη του Bloomberg ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα τη λήψη νέων μέτρων ύψους τριών δισ. ευρώ για την επίτευξη του μίνιμουμ αποδεκτού πλεονάσματος, καθώς χθες ανακοινώθηκε η νέα αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η επιστροφή της οικονομίας σε έλλειμμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Οι θεσμοί εκτιμούν ότι παρά το πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο που προέκυψε χθες από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών εκτιμούν ότι πίσω από αυτό κρύβεται η στάση πληρωμών προς ιδιώτες ποσού που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ακυρώνεται από το πρώτο εξάμηνο του 2015 η αποδοχή της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του ΑΕΠ που είχε φτάσει από την πλευρά των δανειστών κάτω από το 1,5% αντί για 3% που ήταν η αρχική δέσμευση της χώρας.

Για αυτό το λόγο ασκούνται ισχυρές πιέσεις για μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους που θα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις παραμένουν η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία που επιφέρει αυτόματα βαθιές περικοπές στις κύριες συντάξεις, το ΦΠΑ και η μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Ποια μέτρα περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο

1)Πλαστικό χρήμα. Αρχικά το μέτρο θα προβλέπει πληρωμές με πιστωτικές κάρτες υποχρεωτικά στα νησιά για αγορές 70 ευρώ και άνω, ενώ θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη και κατά τη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

2)Περαίωση δηλώσεων. Υποβολή δηλώσεων για εισόδημα και ΦΠΑ περασμένων ετών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά μόνο με την πληρωμή του φόρου που αναλογεί.

3)Αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει ένα φόρο μέχρι 20% για την δήλωση κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, με την επιστροφή των χρημάτων σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην είναι υποχρεωτική. Ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα επαναπατρισμού τους στις ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα με μικρότερη φορολογία.

4)Αποδείξεις και λοταρία. Με κλήρωση θα επιβραβεύονται όσοι μαζεύουν αποδείξεις.

5)Περαίωση φορολογικών υποθέσεων που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους φόρους και θα έχουν έκπτωση από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

6)Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Το μέτρο έχει κλειδώσει αλλά δεν έχει αποφασιστεί το ύψος του συντελεστή με το ΔΝΤ να έχει φτάσει να ρίξει στο τραπέζι μέχρι και το 23%. Το μέτρο θα ενταχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

7)Σε επόμενο νομοσχέδιο θα μπει και η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης

8)Τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία. Το ύψος του τέλους θα είναι από 1 έως 5 ευρώ

9 αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Αφορά αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Κασσελάκης σε αγρότες-κτηνοτρόφους: Είμαστε δίπλα σας – Αυτές είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Γάμος ομόφυλων: «Κανένα σχόλιο» η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο «όχι» της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Μ. Καπνισάκης: Προτάθηκε στον Στ. Κασσελάκη να γίνει υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 – Διαψεύδει ο Μαρινάκης – Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κουρασμένη κυβέρνηση»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr