Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αυξήσεις και πότε φέρνει στις συντάξεις η απόφαση βόμβα του ΣτΕ

Τι αυξήσεις και πότε φέρνει στις συντάξεις η απόφαση βόμβα του ΣτΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σαν βόμβα έσκασε η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα στις περικοπές στις συντάξεις που είχαν γίνει το 2012. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει αυξήσεις σε συνταξιούχους καθώς ακυρώνεται η ειδική εισφορά της τάξης του 5% με 20% στο τμήμα των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος ουσιαστικά ακυρώνει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις.

Με την καθαρογραφή της απόφασης θα πρέπει οι συντάξεις για σχεδόν 800.000 δικαιούχους να επιστρέψουν στα ποσά που λάμβαναν πριν από την εφαρμογή του νόμου του 2012.

Ωστόσο σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ, επομένως οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ελπίζουν σε αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που είχαν περικοπεί.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει την ίδια ώρα τον κρατικό κορβανά κατά σχεδόν 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει θα σεβαστεί όλες τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Με την απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική η επιβολή της εισφοράς του νόμου 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

Πρόκειται για ειδικές εισφορές που επιβλήθηκαν από την 1/1/2013 και οδήγησαν σε μειώσεις συντάξεων.

Η μείωση, επιβάλλεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων ή αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα, μετά την παρακράτηση των εισφορών Αλληλεγγύης στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Σταδιακά οι αυξήσεις στις συντάξεις

Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους -κύρια και επικουρική- ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012.

Σε παρέμβασή του το πρωί της Πέμπτης στο MEGA ο κ. Ρωμανιάς τόνισε πως αυτή θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημείωσε πως εντός του Ιουλίου θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων που προβλέπει η απόφαση του ΣΤΕ.

Ανέφερε, δε, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων που έχουν συμφωνήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την Τετάρτη ότι οι περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012 είναι αντισυνταγματικές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις.

Οι αυξήσεις ανά κλιμάκιο σύνταξης (άθροισμα κύριας & επικουρικής) θα έχουν ως εξής:
– από 1.000 έως 1.500 ευρώ: 5%
– από 1.500 έως 2.000 ευρώ: 10%
– από 2.000 και πάνω: 15%.

Ποιες μειώσεις είχαν επιβληθεί στις συντάξεις και πρέπει να ακυρωθούν

Αναλυτικά, από 1η Ιανουαρίου του 2013, βάσει των διατάξεων του νόμου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώθηκαν ως εξής:

– Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, κατά ποσοστό 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

– Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

– Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

– Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Η απόφαση του ΣΤΕ δεν υπεισέρχεται στην επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις όμως οι δικαστές τη χαρακτηρίζουν άδικη και καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Ανοίγω και το κουτί της Πανδώρας για τον κ. Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ για απόφαση ΣτΕ ενημέρωσης Ανδρουλάκη: Άρχισε το «ξήλωμα» του παρακράτους της ΝΔ

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη ενημέρωση του Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση αυθαίρετων σε πυλωτές και κοινόχρηστους χώρους

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr