Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μαύρη» Δευτέρα προβλέπεται για το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Μαύρη» Δευτέρα προβλέπεται για το Χρηματιστήριο Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φόβους για λουτρό αίματος εκφράζει το CNBC σχετικά με την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 25 μέρες διακοπής της λειτουργίας λόγω επιβολής capital controls στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι απώλειες αλλά και η έντονη μεταβλητότητα με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου θα κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του αναλυτή αγοράς στην πλατφόρμα OANDA, Craig Erlam, ότι «η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ πιθανόν να υποφέρει από αξιοσημείωτες απώλειες σήμερα, οδηγούμενες από τις τράπεζες οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από τα γεγονότα και τώρα χρήζουν τουλάχιστον ανακεφαλαιοποίησης».

Την ίδια στιγμή ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets, χαρακτηρίζει το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου «ουσιώδες βήμα στον δρόμο προς κάποια κανονικοποίηση» όμως όπως αναφέρει ο ίδιος «είναι πιθανό να γίνει οτιδήποτε».

«Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το «πράσινο φως» έδωσε και τυπικά για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου μετά από 40 ημέρες «λουκέτου», έδωσε με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα και αποφάσισε την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ακόμη αποφάσισε την επαναλειτουργία του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) και της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ, την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων, την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ, αλλά και τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:

Στις παραπάνω μετοχές ,
Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών,
Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών,
Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους.
Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.

Όπως ξεκαθαρίζεται οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr