Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου

Η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενδιαφέρον για προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων – ΝΑ Ευρώπης, αλλά και για συμμετοχή στην επένδυση για την κατασκευή της πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται στη Αλεξανδρούπολη, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τα στελέχη της αμερικανικής εταιρίας Cheniere.

Ο πρόεδρος της Cheniere Marketing, Jean Abiteboul, τόνισε ότι με την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης – που προωθούν η ΔΕΠΑ και ο όμιλος Κοπελούζου – το αμερικανικό αέριο εκτός από την ελληνική αγορά μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη Βουλγαρία (μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που επίσης είναι σε διαδικασία συζητήσεων) και σε δεύτερη φάση στη Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία αλλά και στην αγορά της Τουρκίας.

Χώρες οι οποίες όπως σημείωσε, εξαρτώνται κατά βάση από έναν προμηθευτή, τη ρωσική Γκαζπρόμ.

“Αν φέρουμε αμερικανικό αέριο στη χώρα σας, θα βοηθήσουμε να διαφοροποιηθούν οι πηγές και να μειώσουμε το κόστος του αερίου στην περιοχή”, δήλωσε ο κ. Abiteboul.

Τα στελέχη της εταιρίας συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές με τη ΔΕΠΑ και τη Βουλγαρική εταιρία φυσικού αερίου για τις προοπτικές προμήθειας αερίου.

Όπως είπε ο κ. Abiteboul, από τις συναντήσεις αποκόμισε την εντύπωση ότι το σχέδιο για εισαγωγή αμερικανικού αερίου στην Ελλάδα έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης κάτι που – πρόσθεσε ο ίδιος – μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα δύο έργα (σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και ελληνοβουλγαρικός αγωγός) έχουν περιληφθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και το κόστος κατασκευής τους μπορεί να επιδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η αμερικανική εταιρία προμηθεύει με αέριο χώρες όπως η Ινδία, η Ν. Κορέα, η Ινδονησία και η Αυστραλία και στην Ευρώπη Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Μ. Βρετανία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr