Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΚΤ: Χρειάζεται χρόνος για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων

ΕΚΤ: Χρειάζεται χρόνος για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες της Ευρωζώνης για τα «κόκκινα» δάνειά τους είναι «εύλογες», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία Ντανιέλ Νουί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών (από τα «κόκκινα» δάνεια) θα χρειασθεί πολύ χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως μία προτεραιότητά της για το 2016 την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία περιορίζουν την αύξηση του δανεισμού, έχοντας ξεκινήσει έρευνα για το πώς πρέπει οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα δάνεια αυτά.

Οι φόβοι ότι η τραπεζική εποπτική Αρχή της Ευρωζώνης πιθανόν να επέβαλε υψηλότερες προβλέψεις ή ζημιές για τα «κόκκινα» δάνεια συνέβαλε στη βουτιά που έκαναν οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης στις αρχές του έτους, ιδιαίτερα σε χώρες, όπου το επίπεδο των δανείων αυτών είναι υψηλότερο, όπως στην Ιταλία. Η Νουί φάνηκε να διασκεδάζει κάποιες από τις ανησυχίες αυτές, δηλώνοντας ότι τα επίπεδα των προβλέψεων είναι ήδη «εύλογα» και ότι η εκκαθάρισή τους θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα λάβει υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

«Έχουμε κάνει προβλέψεις σε εύλογο επίπεδο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό μας δίνει πολύ στερεό έδαφος… να αντιμετωπίσουμε τα θέματα», δήλωσε η Νουί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Λαμβάνουμε σαφώς υπόψη τις δυσκολίες της κατάστασης, αλλά είναι κάτι απόλυτα εφικτό», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ειδικά σχέδια ανά τράπεζα για την αντιμετώπιση των δανείων, που υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν, δήλωσε η Νουί στην εισαγωγική ομιλία της, προσθέτοντας ότι αναμένει πρόοδο τα επόμενα χρόνια. «Αν και θα χρειασθεί κάποιος χρόνος να μειωθεί το επίπεδο των κόκκινων δανείων, μπορεί να αναμένεται καλή πρόοδος τα ερχόμενα χρόνια», σημείωσε.

Απέρριψε, ωστόσο, την ιδέα μία γενικευμένης διαγραφής των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. «Πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη διαγραφή; Είμαι επιφυλακτική για κάτι τέτοιο, επειδή δεν πιστεύω ότι ένα μόνο μέσο μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικές καταστάσεις», τόνισε, προσθέτοντας: «(Η διαγραφή) αντίκειται στην καθιέρωση μίας υγιούς κουλτούρας, ότι τα δάνεια αποπληρώνονται».

Η Νουί επανέλαβε τις ανησυχίες της ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι πιθανό να διαβρώσουν τα κέρδη ορισμένων τραπεζών, περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν κεφάλαια. Η ΕΚΤ μείωσε τα τρία βασικά επιτόκιά της σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ μέσα στον Μάρτιο.

«Η χαμηλή κερδοφορία αποτελεί ανησυχία για τις εποπτικές Αρχές, επειδή μπορεί να επηρεάσουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρηματικών μοντέλων», σημείωσε, προσθέτοντας: «Ορισμένα ιδρύματα πιθανόν να δυσκολευθούν να δημιουργήσουν κεφάλαια, ενώ θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η ακρόαση της Νουί διακόπηκε για λίγο, μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και μία ακόμη έκρηξη λίγο αργότερα σε σταθμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Κασσελάκης: Αυτοί είναι οι πρώτοι 20 που διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Le Soir: «Russiagate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr