Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αλλαγές στα capital controls που αφορούν τα μετρητά

Οι αλλαγές στα capital controls που αφορούν τα μετρητά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σταδιακή χαλάρωση των capital controls με αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 550 ευρώ, δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη και πλήρη απελευθέρωση από περιορισμούς για το «νέο» χρήμα προβλέπει το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες και το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες μέρες.

Ενδεχομένως, η άρση ορισμένων περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές να συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην ΤτΕ ο διοικητής Γ. Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται  για προτάσεις κι όχι για αποφάσεις και σε κάθε περίπτωση είναι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προταθεί  η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 ή και 550 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μέσα στο μήνα θα μπορεί να παίρνει πάνω από 2.000 ευρώ από τον λογαριασμό του.

Αν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή εναλλακτικά θα μπορούσε να επιτραπεί η ανάληψη του συνόλου του ποσού μπορεί να πάρει κάποιος σε ένα μήνα. Δηλαδή 420 ευρώ επί 4 φορές, σύνολο 1.680 ευρώ τα οποία ο καταθέτης θα μπορεί να πάρει σωρρευτικά εντός του μήνα όποτε το επιθυμεί.

Επίσης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η άρση των περιορισμών για το λεγόμενη «νέο χρήμα», δηλαδή δυνατότητα ανάληψης όλων των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα (π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).

Περαιτέρω αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μεγαλύτερη απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό (ήδη έχει δοθεί δυνατότητα για τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό να εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό, ενώ μπορεί και να αναληφθεί το 10% αυτών σε φυσική μορφή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Κωστής Χατζηδάκης: Στο χειρουργείο ο υπουργός Οικονομικών – Η κατάσταση της υγείας του

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr