Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EKT: Στα 8,8 δισ. η ανακεφαλαιοποίηση στη Monte dei Paschi

EKT: Στα 8,8 δισ. η ανακεφαλαιοποίηση στη Monte dei Paschi
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ θεωρεί η ΕΚΤ ότι θα φτάσει η ανακεφαλοποίηση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) και όχι στα 5,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση της MPS.

Την περασμένη Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της MPS, καθώς το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ιταλίας δεν πέτυχε τη στήριξη ιδιωτών επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ που χρειαζόταν.

Η MPS ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε επίσημα από την ΕΚΤ την Παρασκευή να προχωρήσει σε «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», η οποία αποτελεί μία μορφή κρατικής παρέμβασης σε μία προβληματική τράπεζα που είναι ακόμη φερέγγυα.

Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση συνεπάγεται ένα ήπιο «κούρεμα» (bail-in) των επενδυτών (της τράπεζας), ενώ η κυβέρνηση μπορεί να αγοράζει μετοχές ή ομόλογα μόνο με όρους της αγοράς που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει υπολογίσει τα κεφάλαια, που πιστεύει ότι χρειάζεται η MPS, στη βάση του ελλείμματος που είχε προκύψει από τη φετινή άσκηση αντοχής (stress test) των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι η ιταλική τράπεζα είναι φερέγγυα, αλλά διαμήνυσε ότι η θέση της όσον αφορά τη ρευστότητα επιδεινώθηκε γρήγορα από το τέλος Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της MPS.

«Η τράπεζα ξεκίνησε γρήγορα συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες, στις οποίες βασίζονται οι υπολογισμοί της ΕΚΤ, και να λάβει μέτρα για την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση…», σημειώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεργασθεί με τη Ρώμη για να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διάσωση της MPS.

H ιταλική χρηματιστηριακή εποπτική αρχή Consob ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας θα ανασταλεί έως ότου αποσαφηνισθούν οι όροι για την κρατική διάσωσή της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Απειλές Χούτι κατά της Ιταλίας: «Αν ξανά αποτρέψουν επίθεσή μας, τα πλοία της θα κινδυνεύσουν»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr