Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Alpha Bank: Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία γίνεται ολοένα πιο εμφανής

Alpha Bank: Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία γίνεται ολοένα πιο εμφανής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Eλληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως γίνεται ολοένα πιο εμφανής, όπως αντανακλάται τόσο στον δείκτη οικονομικού κλίματος όσο και στην εξέλιξη των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, σε ανάλυση τους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, και διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες τον Αύγουστο του 2017, από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο και 94 μονάδες τον Ιούνιο.

Αντιστοίχως η βελτίωση της εμπιστοσύνης αποτυπώθηκε τους τελευταίους μήνες και στην εξέλιξη των μηνιαίων ροών των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το άθροισμα των θετικών μηνιαίων ροών από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2017 ανήλθε σε 2,7 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δισ. προέρχονται από τις καταθέσεις των νοικοκυριών.

Τέλος, το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στο τέλος Ιουλίου 2017 διαμορφώθηκε σε 121,3 δισ. από 118,9 δισ. στο τέλος Απριλίου και 120,8 δισ. τον Ιούλιο του 2015, όταν επεβλήθησαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Επιπλέον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα συνδέεται και με τη μείωση της εξαρτήσεως των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό του Ευρωσυστήματος για έκτακτη ρευστότητα. Όπως παρατηρείται από τις αρχές του 2017 είναι εμφανής η μείωση της εξάρτησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance-ELA), φθάνοντας τον Ιούλιο στα 34,6 δισ. ευρώ.

Η αποκλιμάκωση της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) άρχισε να γίνεται ορατή από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η συνολική χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα ανήλθε τον Ιούλιο του 2017 σε 50,4 δισ. ευρώ, από 82,9 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο και 126,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

Ο θετικός αντίκτυπος επί του οικονομικού κλίματος από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως αντικατοπτρίζεται επίσης σε σημαντικό βαθμό στη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς και στην ελαφρά αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολογήσεως.

Οι ανωτέρω εξελίξεις σε συνδυασμό με την τόνωση των συνθηκών ρευστότητας που προκύπτει από τη σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δύναται να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας παράλληλα με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank,

Η προσέλκυση, ωστόσο, μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων προϋποθέτει την ταχεία – εντός του φθινοπώρου – ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογήσεως ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική που επετεύχθη όσον αφορά τις επιχειρηματικές προσδοκίες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως, αναφέρουν επίσης.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της τράπεζας, η ουσιαστική επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων δύναται να διαμορφώσουν ένα σκηνικό αναβαθμίσεως της χώρας ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Καταλυτικής σημασίας στη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος είναι η έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων, μετά τις γερμανικές εκλογές και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογήσεως, σχετικά με την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα εφαρμοστούν με το πέρας του προγράμματος καθώς και την εκλογίκευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πετράλωνα: Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο τράπεζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr