Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Εντός Ιουλίου το προσχέδιο για φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. για το 2019

Τσακαλώτος: Εντός Ιουλίου το προσχέδιο για φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. για το 2019
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εντός του Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το πού θα στοχεύουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση των κοινωνικών εισφορών κ.λπ.) ύψους 700 εκατ. για το 2019, προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Αυτό αποκαλύπτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρώτη συνέντευξή του μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας ότι μετά τη συμφωνία και την έξοδο από το μνημόνιο θα αυξηθεί και ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του Έλληνα πολίτη.

Πρόσωπο των ημερών ο υπουργός Οικονομικών λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup, απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στα όσα λέγονται περί εξαφάνισής του μετά την περασμένη Παρασκευή.

Και χαριτολογώντας, αναφέρει ότι στις άλλες χώρες λένε πως «όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό!».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Ερ.: Κύριε υπουργέ, τι ακριβώς προέκυψε για τη χώρα από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο;

Απ.: Προέκυψε μια πολύ καλή συμφωνία. Με ρώτησαν και την Παρασκευή το πρωί εάν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Πάντα μπορεί να είναι καλύτερη, αλλά με βάση τη συζήτηση και τους συσχετισμούς, είναι πολύ καλή. Την έχουν χαιρετίσει σχεδόν όλες οι πολιτικές οικογένειες εκτός Ελλάδας, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

Επίσης οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και η μεγάλη πλειονότητα των επενδυτών. Όλοι βλέπουν ότι έχουμε έναν «καθαρό διάδρομο» για πολλά χρόνια, που πάντα έλεγα ότι ήταν το ζητούμενο για τους επενδυτές.

Και υπάρχει και η δέσμευση για το μεσομακροπρόθεσμο, ότι εάν δεν έχουμε αρκετή ανάπτυξη, τότε δεσμεύονται να το ξαναδούν.

Είναι μια συμφωνία που μας δίνει αυτό που θέλαμε. Και αυτό που θέλαμε ήταν ένας «καθαρός διάδρομος» για εμάς και τους επενδυτές. Και όταν λέω «επενδυτές» δεν εννοώ μόνον τους ξένους, εννοώ και τους ντόπιους.

Ερ.: Οι αποφάσεις για το χρέος συνάδουν με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου πέρυσι;

Απ.: Ναι. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2017 το Eurogroup είπε ότι θα υπάρχουν επιμηκύνσεις των ομολόγων μεταξύ μηδέν και 15 έτη. Όταν βλέπετε ότι είναι 10, εάν τα μαθηματικά μου δεν με έχουν προδώσει, αυτό είναι πιο κοντά στο 15 από ό,τι στο μηδέν.

Λέγεται ότι τα πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο είναι πολύ υψηλά για να μπορεί να τα επιτύχει η ελληνική οικονομία.

Γενικά τα πλεονάσματα που ζητούνται, όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά γενικώς εντός του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι μεγαλύτερα από ό,τι θα ήθελε ένας αριστερός οικονομολόγος και ένας αριστερός υπουργός Οικονομικών.

Και στη συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της, υπάρχει το θέμα ότι πρέπει να κοιτάξουμε το επίπεδο της λιτότητας που υπάρχει στην Ευρώπη.

Ερ.: Όλα καλά μακροοικονομικά, όλα καλά για το χρέος, μας είπατε. Οι πολίτες, όμως, πώς θα δουν αυτήν τη συμφωνία στην τσέπη τους;

Απ.: Όταν ερωτάται κάποιος «πόσο καλή είναι η συμφωνία;», η απάντηση όντως είναι το πόσο το καταλαβαίνει ο πολίτης. Σιγά- σιγά το καταλαβαίνει, δηλαδή βλέπει ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι πιο πολύς κόσμος έχει απασχόληση, ότι υπάρχει αύξηση στον εμπορικό τζίρο.

Τώρα, με αυτήν τη συμφωνία -επειδή αλλάζει το κλίμα, βγαίνουμε από το μνημόνιο, θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις- ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του πολίτη θα αυξηθεί.

Ερ.: Και στα φορολογικά, με μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων;

Απ.: Ναι. Ήδη για το 2019 έχουμε ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ που είναι πάνω από τον στόχο, το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, για φοροελαφρύνσεις.

Ως προς το πού θα στοχεύουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τα υπέρ και κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ, εάν θα είναι μείωση των κοινωνικών εισφορών, ή κάτι άλλο.

Ερ.: Συζητείται εκ νέου ότι είστε «εξαφανισμένος». Τι συμβαίνει τελικά με εσάς;

Ερ.: Με είδατε τα χαράματα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Τη Δευτέρα το πρωί ήμουν στην εναρκτήρια συνάντηση με το ΔΝΤ για τη διαβούλευση για το άρθρο 4. Σήμερα το πρωί με είδατε που παρουσίασα και συζήτησα με την Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία. Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι εξαφάνιση.

Ακόμη και ένας συνάδελφός μου βουλευτής που είπε πριν από έναν χρόνο ότι «μαύρα μάτια κάναμε για τον δούμε», επειδή δεν με είδε κάποιος το Σάββατο και την Κυριακή δεν νομίζω ότι αυτό δικαιολογεί να λένε ότι είμαι εξαφανισμένος.

Και να ξέρετε ότι στις άλλες χώρες λένε ότι «όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό!». Οπότε, όσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το λογότυπο της ΚΟ των «11 φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr