Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι εξαιρούνται από την ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη στον ΕΦΚΑ

Ποιοι εξαιρούνται από την ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη στον ΕΦΚΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος συγχρόνως σε περισσότερους του ενός φορείς ασθένειας διευκρινίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια». Μετά τη σύσταση και τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όλοι οι φορείς, κλάδοι, τομείς και λογαριασμοί ασφάλισης ασθένειας, που αναφέρονται στο άρθρο 53 του ν. 4387/2016 (Α, 85), εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε έναν κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ.

Στον ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν οι εξής οργανισμοί ασφάλισης ασθένειας: Τομέας Υγείας και Περίθαλψης του ΕΔΟΕΑΠ, Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ, Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος και Λογαριασμός Υγείας των Μελών του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, που νοούνται ως φορείς ασθένειας, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 3 του ν. 3232/2004 (Α, 48),το οποίο συμπλήρωσε το άρθρο 14 του ν. δ/τος 4277/1962 (Α, 191).

Συνεπώς, οι άμεσα ασφαλισμένοι (εξ ιδίου δικαιώματος) και οι συνταξιούχοι – από δική τους απασχόληση ή λόγω θανάτου -, που, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, υπάγονταν στους εν λόγω φορείς, μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 εξακολουθούν να υπάγονται στους φορείς αυτούς για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, εξαιρούμενοι από την καταβολή εισφοράς στον ΕΦΚΑ – ως μισθωτοί ή ως μη μισθωτοί – για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι οι φορείς αυτοί δεν έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ για παροχές σε είδος και για παροχές σε χρήμα από τον ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση που οι άμεσα ασφαλισμένοι (εξ ιδίου δικαιώματος) και οι συνταξιούχοι – από δική τους απασχόληση ή λόγω θανάτου – υπάγονται συγχρόνως στον ΕΦΚΑ και σε φορέα, κλάδο, τομέα ή λογαριασμό ασθένειας μη εντασσόμενο στον ΕΦΚΑ, έχουν δικαίωμα επιλογής του φορέα που επιθυμούν να ασφαλιστούν.

Ειδικότερα:

Αν είχαν επιλέξει, πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, να υπάγονται στην ασφάλιση ενός από τους παραπάνω φορείς, μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ εξακολουθούν να υπάγονται στους φορείς αυτούς εξαιρούμενοι της ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη και της υποχρέωσης καταβολής εισφοράς στον ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση που υπήχθησαν συγχρόνως, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, σε φορέα εντός και σε φορέα εκτός ΕΦΚΑ, εξαιρούνται της υπαγωγής ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη από τον ΕΦΚΑ και της υποχρέωσης καταβολής εισφοράς σε αυτόν, κατόπιν αίτησής τους.

Τέλος, ορίζεται ότι οι συνταξιούχοι – από δική τους απασχόληση ή λόγω θανάτου – οι οποίοι συγχρόνως υπάγονται, λόγω απασχόλησης ή ως συνταξιούχοι σε φορέα εντός του ΕΦΚΑ και σε φορέα εκτός ΕΦΚΑ και είχαν επιλέξει ή θα επιλέξουν την υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη του φορέα εκτός ΕΦΚΑ, ως απασχολούμενοι συνταξιούχοι εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση του φορέα που είχαν επιλέξει, εξαιρούμενοι από την υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη του ΕΦΚΑ και της υποχρέωσης καταβολής εισφοράς σε αυτόν.

Στην περίπτωση που έχουν ήδη καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη στον ΕΦΚΑ και βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στους παραπάνω φορείς, οι εισφορές επιστρέφονται στους δικαιούχους ή συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι πληρωμές επιδομάτων και εφάπαξ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 22 Μαρτίου

Εφάπαξ και επιδόματα – Ποιοι πληρώνονται από Δευτέρα

Κατώτατος μισθός: Στα 950 ευρώ αλλά σε… τέσσερα χρόνια

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

ΒΕΑ: Νέο χαράτσι για τους μικρομεσαίους έως 300 ευρώ το χρόνο από την αύξηση εισφορών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr