Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Yπογράφτηκαν οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες – Έρευνες από Τotal, ExxonMobil και ΕΛΠΕ

Yπογράφτηκαν οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες – Έρευνες από Τotal, ExxonMobil και ΕΛΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έπεσαν την Πέμπτη οι υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Tα δικαιώματα παραχωρούνται στην κοινοπραξία ΤΟΤΑL-Exxon Mobil – ΕΛ.ΠΕ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκης που εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα περάσει στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Ο υπουργός σημείωσε την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας καθώς, όπως είπε, μετά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, έρχεται να προστεθεί και η Ελλάδα στις πηγές προμήθειας ενεργειακών πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο.

«Ουσιαστικά, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμφωνιών, όλων των πεδίων υδρογονανθράκων για τα οποία είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε προηγούμενους διαγωνισμούς και στο διαγωνισμό που κάναμε πέρυσι.

Συνεπώς, ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για την έρευνα και τελικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που τοποθετεί τη χώρα στο χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια» είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Θα ακολουθήσει άμεσα όπως ανέφερε η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων ώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Κρήτη: Silver Alert για την εξαφάνιση 17χρονης από το Ηράκλειο

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος: Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές που διαφωνούν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr