Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Moody’s: Αρνητικές οι προοπτικές για τις ιταλικές τράπεζες

Moody’s: Αρνητικές οι προοπτικές για τις ιταλικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Aρνητικές παραμένουν οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να προειδοποιεί για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και πιθανής αύξησης των φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με νέα έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ιταλικές τράπεζες καλούνται να αποπληρώσουν 240 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «φθηνού δανεισμού» της ΕΚΤ, γνωστό και ως TLTROs.

«Η αναχρηματοδότηση των TLTROS, όπως και οι επικείμενοι τραπεζικοί κανονισμοί, θα μπορούσαν να αυξήσουν την εξάρτηση των ιταλικών τραπεζών από περισσότερο ακριβές πηγές χρηματοδότησης» προειδοποιεί ο Moody’s.

Οι τράπεζες της γειτονικής χώρας, βέβαια, έχουν την εναλλακτική της άντλησης χρημάτων μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ή μέσω της αύξησης των καταθέσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εφικτό, λόγω μίας σειράς παραγόντων.

Ως εκ τούτου, δεδομένων των προκλήσεων στην ιταλική οικονομία αλλά και του γεγονότος ότι είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις αγορές κεφαλαίων, ο Moody’s καθιστά εξαιρετικά πιθανή τη μείωση της κερδοφορίας, λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.

Άλλωστε, όπως σπεύδει να σημειώσει, τα υψηλότερα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα ωθούν προς τα πάνω και τα κόστη δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο αμερικανικός οίκος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον κίνδυνο της περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης, μέσω της σημαντικής μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019.

Μείωση των NPLs

Αν και οι οικονομικές συνθήκες στη γειτονική χώρα έχουν σταθεροποιηθεί, η ανάπτυξη παραμένει ασθενέστερη σε σχέση με τvν υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών, με τον Moody’s να προβλέπει βέβαια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2018 και κατά 1,3% το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάει ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται, φθάνοντας στο 11% έως το τέλος του έτους -από 14,5% πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και παρά τη μείωση, παρατηρεί ότι εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (4%).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ανδρουλάκης: Ο οίκος Moody’s αποδομεί την εικονική πραγματικότητα της σταθερής προόδου

Moody’s: Διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης και δεν «έδωσε» την επενδυτική βαθμίδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr