Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Mάριο Ντράγκι τερματίζει την ποσοτική χαλάρωση στο τέλος του έτους

O Mάριο Ντράγκι τερματίζει την ποσοτική χαλάρωση στο τέλος του έτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Χρειάζονται ακόμη σημαντικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, για τη στήριξη των τιμών και του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για τερματισμό του QE, με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να παραδέχεται ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία είναι πιο εμφανείς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες που επισκιάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης. «Οι αβεβαιότητες που αφορούν γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένουν εμφανείς» σημείωσε.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας δραστηριότητας αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις εξαγωγές, αν και με βραδύτερους ρυθμούς… Τα πρόσφατα στοιχεία (για την Ευρωζώνη) καταδεικνύουν επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, γεγονός που επηρέασε αρνητικά το ευρώ, αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η ΕΚΤ θα επανεπενδύει επ’ αόριστον τα έσοδα από τα ομόλογα, ακόμη και μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Η ΕΚΤ θα αναδιαμορφώσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, ώστε να εναρμονισθεί σύμφωνα με την κλείδα κατανομής κεφαλαίου(capital key), διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι μέσω των επανεπενδύσεων η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τονώνει την οικονομία. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων έως το καλοκαίρι του 2019.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ο επίλογος του οποίου γράφεται επισήμως στα τέλη του έτους, η ΕΚΤ αγόρασε περισσότερο γαλλικό, ιταλικό και ισπανικό χρέος από ό,τι συνεπάγεται η συνεισφορά αυτών των χωρών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8% αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λαγκάρντ σε Χατζηδάκη: Όχι στον οριζόντιο περιορισμό της χρήσης μετρητών στην Ελλάδα

Τζεντιλόνι: «Ανησυχώ για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη»

«Βόμβα» Τζόνσον: Η Γερμανία ήθελε παράδοση της Ουκρανίας σε επίθεση από τη Ρωσία

Απερχόμενος από γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ – Οι «διάδοχοι»

Λαγκάρντ: Η ύφεση πλησιάζει – Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ιταλία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr