Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οριστικό: Το 1 δισ. «ξεκλειδώνει» αγορές, έξοδο του ΔΝΤ και 120 δόσεις

Οριστικό: Το 1 δισ. «ξεκλειδώνει» αγορές, έξοδο του ΔΝΤ και 120 δόσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η επιστροφή του 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, άναψε πριν λίγο το Eurogroup, ανοίγοντας έτσι και το δρόμο για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ μέσα από νέα έξοδο στις αγορές χρήματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών στο θέμα της Ελλάδας «κατά την σημερινή του συνεδρίαση επικύρωσε την θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG για την εκταμίευση των 978 εκ ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων και του επιτοκίου κέρδους προς την Ελλάδα»

Τα χρήματα της δόσης είναι σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων και συνεδριάσει τυπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να την εγκρίνει κάτι που αναμένεται κοντά στα μέσα Μαΐου αφού στο μεταξύ μεσολαβούν και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ από τις 12 έως και τις 14 του μήνα και οι εορτές του Πάσχα για τους καθολικούς

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα και έχοντας ολοκληρώσει και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία για τις 120 δόσεις σε Εφορίες και Ταμεία.

«Βουλιάζουν» τα ομόλογα

Κάτι περισσότερο από θετικά αντιμετωπίζουν οι αγορές το πράσινο φως του Eurogroup για την επιστροφή του ενός δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετους ομολόγου έφθασε το 3,53%, ιστορικό χαμηλό (!) ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 2,50% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 103 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση σήμερα.

Επίσης, το ελληνικό CDS έχει βελτιωθεί στις 362 μονάδες βάσης από 365 μονάδες βάσης που ήταν χθες ενώ εσχάτως είχε βρεθεί στις 334 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετους τίτλου κυμαινόταν στο 2,45% απο 2,43% χθες.

Το έτι περαιτέρω θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές χρήματος στρώνει το χαλί για νέα έξοδο στις αγορές, είτε με νέο ομόλογο είτε με rollover παλαιότερου, προκειμένου εκμεταλλευόμενη το χαμηλό επιτόκιο η κυβέρνηση να μπορέσει να αντλήσει χρήματα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την έξοδό του ακόμη και από την μεταμνημονιακή εποπτεία.

Στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Πρόσω ολοταχώς για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρου του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ βάζει η κυβέρνηση, μετά και το αναμενόμενο για σήμερα πράσινο φως του Eurogroup για την επιστροφή του 1 δισ. (κέρδη ομολόγων) στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια του ΔΝΤ διαθέτουν υψηλό μέσο επιτόκιο της τάξεως του 4,8% και πλέον (πολύ μεγαλύτερο του ESM), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ESM.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, πρόωρη προεξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα προϋπέθετε ταυτόχρονη ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM). Πάντως, η Ελλάδα βεβαίως μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα ζητώντας εξαίρεση από τον ESM, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης μέσα στις επόμενες μέρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr