Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εφιάλτης στην Τουρκία: Ο πληθωρισμός χτυπάει «κόκκινο» το 2019 – Σαρώνει η ακρίβεια

Εφιάλτης στην Τουρκία: Ο πληθωρισμός χτυπάει «κόκκινο» το 2019 – Σαρώνει η ακρίβεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πληθωρισμός, Τουρκία,

Πληθωρισμό πάνω από το όριο του 14% προβλέπει για φέτος η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με τον διοικητή Μουράτ Τσετίνκαγια, να διαμηνύει ότι παραμένει στο τραπέζι η εναλλακτική μιας αύξησης επιτοκίων, ως «όπλου» για τη συγκράτηση των τιμών και κατά συνέπεια τηας ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές.

Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ανησυχητική μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος στις προσπάθειες στήριξης της λίρας.

Η κεντρική τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για πληθωρισμό στο 14,6% στα τέλη του 2019 και αποκλιμάκωσή του στο 8,2% την επόμενη χρονιά, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς το τουρκικό νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την προηγούμενη εβδομάδα το επιτόκιο στο 24%, στην ανακοίνωσή της όμως κατήργησε την αναφορά για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων νομισματικής σύσφιγξης, γεγονός που κλόνισε τη λίρα.

Ο κ. Τσετίνκαγια προσπάθησε με φραστική παρέμβαση να αποκαταστήσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η αλλαγή ρητορικής δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως σήμα για αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική.

Αναφερόμενος στη δραματική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι οι διακυμάνσεις στα αποθέματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Οι δηλώσεις του όμως δεν πείθουν τους επενδυτές, που εκφράζουν ανησυχίες μήπως μια νέα νομισματική κρίση βρει την κεντρική τράπεζα με περιορισμένα μέσα για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος.

Η πορεία του πληθωρισμού -που εκτοξεύθηκε σε υψηλά 15ετίας τον Οκτώβριο, πάνω από το 25%- αποτελεί ακόμη μία πηγή ανησυχιών.

Η λίρα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τις 5,9850 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Οκτωβρίου, αν και κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.

Από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες πάνω από 12%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr