Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φουντώνει άγρια ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα – Δασμοί σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ.

Φουντώνει άγρια ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα – Δασμοί σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε απάντηση των νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά που ανακοίνωσε η Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, μέσω Twitter, την αύξηση των δασμών σε βάρος κινεζικών εισαγωγών αξίας 250 δισ. δολαρίων από το 25% στο 30%, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ο Τραμπ δήλωσε πως οι υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων θα επιβαρυνθούν, από την 1η Σεπτεμβρίου, με δασμούς 15% αντί 10% που ισχύει σήμερα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει «εντολή» στις αμερικανικές εταιρείες να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Οι δασμοί που επέβαλλε η Κίνα

Την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά, αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε νωρίτερα το Πεκίνο, κλιμακώντας την εμπορική διένεξη στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας γνωστοποίησε πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

Τραμπ: «Διατάζει» τις αμερικανικές εταιρείες να αποσυρθούν από την Κίνα

Να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ «διέταξε» την Παρασκευή τις αμερικανικές εταιρείες ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δε μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτή την εντολή.

«Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ» ανέφερε σε μία από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

«Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς» έγραψε.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ «έχασαν βλακωδώς» τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κινέζοι «έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία και θέλουν να συνεχίσουν».

Με άλλη ανάρτησή του, ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS, να «αναζητήσουν και να σταματήσουν» όλες τις παραδόσεις του Fentanyl από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

«Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε.

»Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας.

»Και θα τη διατηρήσουμε έτσι» κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, οργισμένα αντέδρασε ο πρόεδρος μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μίλησε για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει για την Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, διερωτήθηκε αν ο άνθρωπος που ο ίδιος διόρισε επικεφαλής της Fed είναι «χειρότερος εχθρός» από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Ως συνήθως, η Fed δεν έκανε τίποτα.

»Είναι απίστευτο ότι “μιλάνε” χωρίς να ξέρουν ή χωρίς να ρωτούν τι θα κάνω, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα» πρόσθεσε, μετά την ομιλία του Πάουελ, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα δράσει «με τον κατάλληλο τρόπο» ώστε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει κάτι που θα επηρεάσει το δολάριο και τη Fed, όμως δεν είναι σαφές τι θα είναι αυτό.

Νωρίτερα, ο Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, έκανε λόγο για «επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης», που οφείλεται εν μέρει «στις εμπορικές αβεβαιότητες».

Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Fed δεν διαθέτει κάποιον μηχανισμό έτοιμο προς χρήση ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις εμπορικές εντάσεις κι ότι ο εμπορικός πόλεμος συνιστά «μια καινούρια πρόκληση» για την ομοσπονδιακή τράπεζα.

«Μπορούμε, ωστόσο, να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά ζητήματα επηρεάζουν τις προοπτικές μας και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας» σημείωσε ο Πάουελ.

Στο «κόκκινο» η Γουόλ Στριτ

Αμέσως μετά τις αναρτήσεις αυτές, οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ υποχώρησαν κατά περίπου 2%.

Πάντως, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ απέρριψε την εντολή του Τραμπ προς τις αμερικανικές εταιρείες να αρχίσουν να ψάχνουν αμέσως για εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητες τους στην Κίνα.

«Μολονότι συμμεριζόμαστε την απογοήτευση του προέδρου (σ.σ. για τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε το Πεκίνο), πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη, εποικοδομητική δέσμευσή μας είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής των διεθνών υποθέσεων του Επιμελητηρίου, Μάιρον Μπρίλιαντ.

«Ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν θέλουμε να δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», πρόσθεσε ο Μπρίλιαντ, καλώντας και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε μια εμπορική συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ινδονησία: Κινέζα πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr