Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Εκτινάχθηκε» η τιμή του πετρελαίου – Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης

«Εκτινάχθηκε» η τιμή του πετρελαίου – Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνθήκες πανικού επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, μετά το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco το Σάββατο, το οποίο και αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών, αλλά και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν.

Σε μία άνευ προηγουμένου έναρξη συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64 δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Αν και στη συνέχεια, μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, το ράλι περιορίστηκε, η τιμή του μπρεντ με άνοδο 10% στα 66,35 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008.

H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% ή κατά 5 εκατ. βαρέλια.

Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Να θυμίσουμε ότι για την επίθεση, που είχε έπληξε τις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και το Χουράις, την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Στην δοκιμαζόμενη από εμφύλιο πόλεμο και ανθρωπιστική κρίση χώρα, η Σαουδική Αραβία στηρίζει με τις δυνάμεις της το καθεστώς και το Ιράν τους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ έδειξαν ευθέως ως δράστη της επίθεσης την Τεχεράνη.

«Το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά τους οι Ιρανοί απορρίπτουν κάθε κατηγορία και αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για προβοκάτσια, προκειμένου να δικαιολογηθούν μελλοντικές εναντίον τους επιθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θυμίζει και πάλι καζάνι, που βράζει και οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό για τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις, αλλά και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Εάν το ακριβό πετρέλαιο προσθετεί στα βαρίδια, που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ, ο κίνδυνος της ύφεσης θα αυξηθεί αισθητά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Κέιτ Μίντλεντον εμφανίστηκε – Βίντεο την δείχνει να ψωνίζει σε αγρόκτημα με τον Ουίλιαμ

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Κακοποιούσε τον σύζυγό της για 20 χρόνια και παρίστανε το θύμα – Την «ξεσκέπασε» και σώθηκε

Η φρεγάτα «Ύδρα» έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr