Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς μπορείτε να μην πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Πώς μπορείτε να μην πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οδηγίες προς… ναυτιλομένους δίνει με δημοσίευμά της η Αυγή για το πώς να μην πληρώσουν οι πολίτες τον ΕΝΦΙΑ. Το ρεπορτάζ της Αυγής για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων βασίζεται σε νομικό τέχνασμα δύο δικηγόρων, που συνέταξαν τη σχετική εξώδικη δήλωση επιφύλαξης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα φανεί εξόχως χρήσιμη σε όσους αποφασίσουν να δηλώσουν… αντιρρησίες χαρατσιού.

Ο Γιάννης Καρδαράς, επικεφαλής της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και ο Γιάννης Βρέλλος, μέλος της παράταξης και εκλεγμένος στο ΔΣΠ έστειλαν για κάθε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη Σχέδιο Ενδικοφανούς Προσφυγής και Σχέδιο Δήλωσης Επιφύλαξης για τις Καταβολές, σε περίπτωση που αποφασίσει να μην καταβάλει τις οφειλές του προς το Δημόσιο που προκύπτουν από το νέο φόρο – αντικαταστάτη του «χαρατσιού». Αυτές θα πρέπει να υποβληθούν, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι δύο νομικοί, μέχρι τις 28 Αυγούστου στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας.

Για να προχωρήσει κάποιος οφειλέτης στη λύση που αποτυπώνεται στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής της 26ης Αυγούστου, θα πρέπει να ζητήσει εσωτερική επανεξέταση από την αρμόδια ΔΟΥ του, όπου θα καταθέσει την ενδικοφανή προσφυγή.

Μέσα στους λόγους προσφυγής, ο φορολογούμενος παραδέχεται ότι παρέλαβε το σημείωμα για τον ΕΝΦΙΑ και δηλώνει ότι προσφεύγει ενάντια στη φορολόγησή του, πρώτον διότι «σε σχέση με τα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητά του, ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας τους δεν είναι νόμιμος», δεύτερον επειδή «η φορολογητέα αξία των εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων του ιδιοκτήτη, δεν προσδιορίζεται νόμιμα” και τρίτον «επειδή ο νομοθέτης προβαίνει σε διπλή φορολόγηση».

Το κυρίαρχο επιχείρημα της επιφύλαξης πληρωμής είναι το εξής και αναφέρεται μέσα στην αίτηση επανεξέτασης από τη ΔΟΥ: «Σύμφωνα με το άρθρο 41 Ν. 1249/1982, στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 4 Ν. 4223/13, οι φορολογικές αξίες των ακινήτων αναπροσορμόζονται το βραδύτερο ανά διετία με αποφάσεις του υπουργού των Οικονομικών. Ο σκοπός του νόμου είναι οι αξίες που αποτελούν τη βάση φορολόγησης να συμβαδίζουν προς τις αγοραίες. Επομένως, η πάροδος απράκτου της διετίας χωρίς αναπροσαρμογή των τιμών συνιστά παράνομη παράλειψη έκδοσης κανονιστικής πράξης εκ μέρους της διοίκησης. Την παράνομη αυτή παράλειψη του υπουργού δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε η φορολογική διοίκηση ούτε τα Διοικητικά Δικαστήρια, κρίνοντας κατά περίπτωση για την αξία ενός εκάστου ακινήτου, ύστερα από προσφυγή του φορολογούμενου».

Στην Εξώδικη δήλωση επιφύλαξης πληρωμής, προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, ο φορολογούμενος οφείλει να γράψει τα προσωπικά στοιχεία του (όνομα, επώνυμα, πατρώνυμο, ΑΦΜ, περιοχή κατοικίας, πλήρης διεύθυνση κατοικίας) και από κάτω το ακόλουθο κείμενο:

Σε σχέση με την οφειλή ΕΝΦΙΑ έτους 2014 (χρήση 2013) (Αρ. Χρημ. Καταλ. …./…..) ταυτότητα οφειλής ……………… σας δηλώνω πως ό,τι καταβάλλω για την οφειλή επιφυλάσσομαι να αναζητήσω εντόκως ως αχρεωστήτως καταβληθέντα συνεπεία μελλοντικής ακυρώσεως της φορολογικής υποχρέωσής μου σε περίπτωση αποδοχής της από 28.8.2014 Ενδικοφανούς Προσφυγής ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας επανεξέτασης της Φορολογικής Διοίκησης ή, σε περίπτωση απόρριψής της, ύστερα από αμετάκλητη απόφαση των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΕΝΦΙΑ: Μόνο με υπερπλήρη ασφάλιση κατοικίας η μείωση 10% – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Χρέη στο Δημόσιο: Μέχρι τη Δευτέρα η τελευταία ευκαιρία επανένταξης στις 120 δόσεις

Μετεκλογικό σοκ: Αυξάνεται η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση υποβολής μέχρι τις 31 Ιουλίου

Μητσοτάκης: Μοιράζει προεκλογικά υποσχέσεις για αυξήσεις επιδομάτων και εκπτώσεις φόρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr