Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει 4 δισ. από την πρώτη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει 4 δισ. από την πρώτη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία μίλησε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε αναλυτικά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του οποίου, ήδη 14 χώρες έχουν παρουσιάσει το δικό τους εθνικό πλάνο.

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε, ήταν η 2η χώρα που κατέθεσε τον φάκελό της, και μέσα στον Μάιο αναμένονται και οι υπόλοιπες χώρες – εκτός 2-3 εξαιρέσεων.

Χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες, αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα, ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση, και η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα και η Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τζεντιλόνι, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις εθνικές αποφάσεις των κρατών-μελών.

Ήδη 19 χώρες έχουν εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και, όσο πιο γρήγορα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση είχε διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα και επίσης ότι κάθε χώρα έχει άλλους ρυθμούς ανάκαμψης», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση όλων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Χαρακτήρισε το σχέδιο Next Generation EU ένα «εργαλείο αλληλεγγύης και στήριξης» και υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός των Βρυξελλών είναι περίπλοκος και δεν λειτουργεί με εκτελεστικά διατάγματα.

«Οφείλουμε σε κάθε βήμα να επιδιώκουμε συναινέσεις και συμφωνίες, γι αυτό και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία», είπε κλείνοντας ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Απειλές Χούτι κατά της Ιταλίας: «Αν ξανά αποτρέψουν επίθεσή μας, τα πλοία της θα κινδυνεύσουν»

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr