Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο 7% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σε υψηλό 40 ετών

Στο 7% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σε υψηλό 40 ετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πληθωρισμός έκλεισε το 2021 σε υψηλό επίπεδο, φέρνοντας άσχημα νέα στον Λευκό Οίκο και για τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής, καθώς η ραγδαία άνοδος των τιμών διαβρώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ρίχνουν μια σκιά αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό 12 μηνών τα τελευταία 40 χρόνια τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας μετρητής που μετρά το κόστος σε δεκάδες είδη, αυξήθηκε κατά 7%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του τμήματος. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι το μέτρο θα αυξηθεί κατά 7% σε ετήσια βάση και 0,4% από τον Νοέμβριο.

Η ετήσια κίνηση ήταν η ταχύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 1982.

Παρά το ισχυρό κέρδος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν μετά την είδηση, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 5,5% σε ετήσια βάση και 0,6% από τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό σε σύγκριση με εκτιμήσεις 5,4% και 0,5%.

Για τον πυρήνα του πληθωρισμού, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1991.

Το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνόλου, αυξήθηκε κατά 0,4% για τον μήνα και 4,1% για το έτος.

Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από τον Φεβρουάριο του 2007.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων, που αποτέλεσαν σημαντικό στοιχείο της αύξησης του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιόρισαν την παραγωγή νέων οχημάτων, αυξήθηκαν κατά 3,5% τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας την αύξηση από ένα χρόνο πριν στο 37,3%.

Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν για τον μήνα, υποχωρώντας 0,4%, καθώς το μαζούτ υποχώρησε 2,4% και η βενζίνη έπεσε 0,5%.

Ωστόσο, το σύνολο του συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 29,3% το 12μηνο, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους 49,6% για τη βενζίνη.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια φέτος σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της αύξησης των τιμών και καθώς η εικόνα των θέσεων εργασίας πλησιάζει την πλήρη απασχόληση.

Αν και η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ως κύριο μέτρο πληθωρισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών κατά τη λήψη αποφάσεων.

Ο πληθωρισμός πλήττει τα κατά τα άλλα ισχυρά μισθολογικά κέρδη για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, τα πραγματικά μέσα ωριαία κέρδη σημείωσαν μικρή αύξηση 0,1% για τον μήνα, καθώς το συνολικό κέρδος 0,6% αντιστάθμισε την αύξηση του τίτλου του ΔΤΚ κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, τα πραγματικά κέρδη μειώθηκαν κατά 2,4%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr