Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων – Τι προβλέπει

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων – Τι προβλέπει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, αρχίζει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών ή/και εταιρικών μετασχηματισμών», το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων.

Με τις διατάξεις του υπόψη νομοσχεδίου θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα, που αφορούν στους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4601/2019 (συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή) και στους μετασχηματισμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις των ν.δ.1297/1972, ν.2166/1993 και ν.4172/2013 και άλλων νόμων.

Όλα όσα προβλέπονται

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, προβλέπονται τα εξής:

1.α.Παρέχεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%):

-στη νέα εταιρεία, ήτοι στην εταιρεία που προκύπτει από οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό επιχειρήσεων,

-σε κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων,

-στη νέα εταιρεία σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία.

β. Καθορίζεται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της ως άνω απαλλαγής, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμού εταιρειών ή της ημερομηνίας πραγματοποίησης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οιασδήποτε μορφής εταιρεία ή της ημερομηνίας έναρξης της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας.

2. Απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας σε τρίτο, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

3. Διατηρούνται σε ισχύ οι διοικητικές άδειες σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία, υπέρ της νέας εταιρείας.

4. Προβλέπεται ειδικό φορολογικό καθεστώς κάθε πράξης ή συμφωνίας που αφορά μετασχηματισμό επιχείρησης, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Επίσης, προβλέπεται, κατά τη μεταγραφή ή την εγγραφή των σχετικών πράξεων μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στα δημόσια βιβλία, η καταβολή μόνο των πάγιων δικαιωμάτων εμμίσθων ή αμίσθων Υποθηκοφυλάκων και Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων, ποσού ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, αμοιβή, κλπ, ανεξαρτήτως του χρόνου συντελέσεως των σχετικών πράξεων.

5. Επιτρέπεται, σε περιπτώσεις απόκτησης εταιρικών συμμετοχών σε άλλη εταιρεία, έκπτωση δαπανών που πραγματοποιούνται για τον σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

6. Τροποποιούνται – συμπληρώνονται οι διατάξεις για τη μεταφορά ζημίας από τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις στον ισολογισμό της νέας εταιρείας και ρυθμίζεται χρονικά η δυνατότητα εφαρμογής της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής.

7. Εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή κάθε σχετικής με συγχώνευση ή μετατροπή πράξης ή συμφωνίας από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, σε περιπτώσεις εταιρικού μετασχηματισμού και εφαρμογής των διατάξεων του ν.δ. 1297/1972.

8. Απαλλάσσεται κάθε σχετική με μετασχηματισμό πράξη ή συμφωνία και από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, σε περιπτώσεις εταιρικού μετασχηματισμού και εφαρμογής των διατάξεων του ν. 2166/1993.

9. Ορίζεται ρητά ότι απαλλαγές που εφαρμόζονται για κάθε πράξη ή συμφωνία που αφορά τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων κατά τα άρθρα 52 έως και 55 του ν. 4172/2013, έχουν εφαρμογή και επί του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

10. Παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

11. Δύναται να συμφωνείται, με ιδιωτικές έγγραφες συμβάσεις βεβαίας χρονολογίας μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, η μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για Τέμπη: «Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την ίδια μας τη λογική»

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Απελπισμένη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψει το έγκλημα

Προκλητικό το πόρισμα ΝΔ για τα Τέμπη: Φταίνε μόνο σταθμάρχης και μηχανοδηγοί – Καμία πολιτική ευθύνη!

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Νόμος του κράτους με 159 «ναι» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές – 8 τραυματίες στο νοσοκομείο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr