Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αφεντικό Aramco: Η εμμονή στην «πράσινη ανάπτυξη» ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση

Αφεντικό Aramco: Η εμμονή στην «πράσινη ανάπτυξη» ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας Aramco δήλωσε την Τρίτη ότι τα σχέδια της Ευρώπης να περιορίσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και τη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών δεν είναι μακροπρόθεσμες ή χρήσιμες λύσεις για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

«Το πάγωμα ή ο περιορισμός των λογαριασμών ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες και δεν είναι η μακροπρόθεσμη λύση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ σε ένα φόρουμ στην Ελβετία.

«Και η φορολόγηση των εταιρειών όταν θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι ξεκάθαρo ότι δεν βοηθάει».

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν ρίξει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές, δωρεές και επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσουν μια ενεργειακή κρίση που ανεβάζει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα υπερ-κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας θα αποσβεσθούν και θα αναδιανεμηθούν για να ελαφρυνθεί το βάρος των καταναλωτών.

Την Τρίτη, ο Νάσερ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, είπε ότι η συνεχιζόμενη ανεπαρκής επένδυση στον τομέα των υδρογονανθράκων σε μια εποχή που εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων δεν ήταν ακόμα άμεσα διαθέσιμες ήταν μεταξύ των βασικών αιτιών του προβλήματος.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία», είπε.

«Δυστυχώς, ακόμη κι αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελειώσει», είπε.

Η Aramco έχει επενδύσει για να αυξήσει την ικανότητα πετρελαίου του βασιλείου στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2027, αλλά ο Νάσερ προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά, πολύ βραχυπρόθεσμα».

Η υποεπένδυση έρχεται σε μια εποχή που η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμένη και η ζήτηση είναι «αρκετά υγιής» παρά τους ισχυρούς οικονομικούς ανέμους.

«Όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης, εξαλείφοντας τη μικρή αύξηση ικανότητα παραγωγής πετρελαίου», είπε ο Νάσερ.

«Γι’ αυτό ανησυχώ σοβαρά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζουν καταδικασμένους και τους σταυρώνουν σε δημόσια θέα

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Ο Ερντογάν εκβιάζει το Ιράκ με το νερό για να πάρει πετρέλαιο και πόλεμο κατά του PKK – Επίσκεψη σε Βαγδάτη και Ερμπίλ

Γιώργος Τσίπρας: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν πολιτική, εντελώς ερασιτεχνική και στην ουσία σκόπιμη για κάποια συμφέροντα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr