Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Κλίμα αβεβαιότητας για τις τράπεζες – Νευρικότητα στην Ευρώπη

ΗΠΑ: Κλίμα αβεβαιότητας για τις τράπεζες – Νευρικότητα στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε κλίμα αβεβαιότητας κινείται ο τραπεζικός κλάδος κυρίως των ΗΠΑ, όπου καταγράφονται κλυδωνισμοί σε μία ακόμη τράπεζα τη First Republic, με τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξή της να μοιάζουν ανεπαρκή για τη διάσωσή της.

Τα βλέμματα είναι όλα στραμμένα στη συνεδρίαση της FED την ερχόμενη Τετάρτη που -εκτός απροόπτου- αναμένεται ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Το επιτόκιο του δολαρίου βρίσκεται ήδη στο 4,75% και την Τετάρτη η FED καλείται ν’ αποφασίσει εάν θα πάει σε νέα αύξηση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ή αν θα παγώσει τα επιτόκια λόγω του σοκ που προκάλεσαν οι καταρρεύσεις αμερικανικών τραπεζών.

«Πιστεύω ότι οι αγορές δεν είναι τόσο αισιόδοξες για τον ρυθμό μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων από την FED υπό το φως της τραπεζικής κρίσης. Αυτό εμμέσως ευνοεί ένα ήπιο σενάριο αύξησης επιτοκίων το οποίο είναι ευνοϊκό για την ανάκαμψη των Χρηματιστηρίων» ανέφερε ο Κένι Έντζι, επενδυτικός σύμβουλος κινητών αξιών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα με την μητρική της Silicon Valley Bank να καταθέτει αίτημα πτώχευσης και την First Republic Bank να λαμβάνει ένεση ρευστότητας 30 δισ. δολαρίων από 11 αμερικανικές τράπεζες.

«Εάν ήμουν η FED και οι άλλοι τραπεζικοί επόπτες, θα ήμουν πολύ αγχωμένος για την αντοχή του τραπεζικού κλάδου στο μέλλον καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν ν’ αυξάνονται» τόνισε ο διευθυντής οικονομικής πολιτικής του American Action Forum, Τόμας Γουέιντ.

Λάβαμε αποφασιστικά μέτρα και πλέον το τραπεζικό μας σύστημα είναι πιο σταθερό τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σημειώνει ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις καταρρεύσεις των τραπεζών.

Όπως είπε «Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για να επιβάλει αυστηρότερες ποινές στα ανώτερα τραπεζικά στελέχη των οποίων η κακοδιαχείριση συνέβαλε στην αποτυχία των ιδρυμάτων τους».

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη συνεχίζεται η προσπάθεια να επιστρέψει η ηρεμία στον τραπεζικό κλάδο μετά τον σεισμό που χτύπησε την Credit Suisse και την πρωτόγνωρη ένεση ρευστότητας ύψους 50 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

«Αυτήν τη στιγμή δε υπάρχει πια κάποιος κίνδυνος. Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, Γιόχεν Στένζιλ.

«Οι αγορές είναι νευρικές. Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι είναι αρκετά περιορισμένοι» τονίζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS διενήργησε έκτακτο stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ανακοίνωσε ότι αυτές μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία το σοκ των καταρρεύσεων αμερικανικών τραπεζών.

Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες συγκέντρωσαν από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην συγκεκριμένη άσκηση.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr