Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Οι τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία

Μίχαλος: Οι τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Τράπεζες,

Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, το επιτυχές αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα ζήτησε να στηρίξουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία.

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του κ. Μίχαλου:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ, χωρίς μάλιστα να χρειάζονται κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει από μέρους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να ενισχύσουν δυναμικά την πραγματική οικονομία.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αγοράς, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι τράπεζες, που όπως απέδειξαν και τα stress tests, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα πρέπει να αρχίσουν την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούν απαράδεκτα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτήσουν. Και αναφέρομαι σε αυτό, γιατί πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησής από τις τράπεζες εξαιτίας του τρόπου που γίνεται ο έλεγχος της πιστοληπτικής τους ικανότητας από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας επιχείρησης θα πρέπει να βασίζεται σε συνδυασμό ποσοτικών, ποιοτικών και λοιπών παραγόντων και δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στο εάν κάποια στιγμή εμφάνισε αδυναμία πληρωμής. Είναι, για παράδειγμα, λανθασμένο μια οικονομική μονάδα να τιμωρείται με αποκλεισμό από οποιαδήποτε πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση για σημαντικό χρονικό διάστημα μόνο εξαιτίας της προσμέτρησης 1 ή 2 σφραγισμένων επιταγών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και για έναν ακόμη λόγο. Στις παρούσες συνθήκες, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η πρόσβαση των επαγγελματιών και των νοικοκυριών σε κεφάλαια αλλά και η τόνωση της ζήτησης και του εμπορίου αποτελεί τη μόνη διαθέσιμη επιλογή που θα ξεκλειδώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, θα προστατεύσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει νέες.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να διενεργείται από ανεξάρτητους εξειδικευμένους φορείς στον συγκεκριμένο τομέα. Και σαφώς δεν είναι δυνατόν να διενεργείται από την Τειρεσίας, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη “Σύγκρουση Συμφερόντων” αφού επί της ουσίας η Τειρεσίας, που είναι θυγατρική των Τραπεζών, θα αποφαινόταν με τη βαθμολογία της εάν οι Τράπεζες – Μέτοχοι της μπορούν να χορηγήσουν ή να ρυθμίσουν και σε ποιους δάνεια κρίνοντας εταιρείες βιώσιμες ή μη βιώσιμες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr