ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κεντρική τράπεζα της Συρίας για την έναρξη δραστηριοτήτων, καθώς η Άγκυρα ενισχύει τον ρόλο της στην οικονομική σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση της γειτονικής χώρας.
Η τουρκική κρατική τράπεζα Ζιραάτ Μπανκ (Ziraat Bank) εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την έναρξη τραπεζικών εργασιών στη Συρία, όπως δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλπασλάν Τσακάρ.
Μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από περίπου έναν χρόνο, οι συριακές Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πληρωμών, έπειτα από 13 χρόνια πολέμου.
Η Τουρκία αποτελεί τον ισχυρότερο ξένο υποστηρικτή της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας και έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι κινήσεις της Ζιραάτ στοχεύουν στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και στη διευκόλυνση της ανοικοδόμησης της χώρας.
«Εκφράσαμε στην Κεντρική Τράπεζα της Συρίας την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε τραπεζικές εργασίες και παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία σε συντονισμό με τις αρμόδιες Αρχές», ανέφερε ο Τσακάρ σε γραπτές απαντήσεις του.
Η Ζιραάτ, η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας βάσει ενεργητικού, βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με συριακές τράπεζες «για την ενίσχυση των σχέσεων ανταποκρίτριας τραπεζικής και τη δημιουργία πιθανών συνεργασιών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, Αμπντελκαντέρ Χουσριέ, σε σχετικό αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ο Τσακάρ δήλωσε ότι τα βήματα αυτά έγιναν για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα της Συρίας, στην εναρμόνιση των κανονισμών με τα διεθνή πρότυπα και, τελικά, στην ώθηση της ανοικοδόμησης της χώρας μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Η κρατική Ζιραάτ παρέμεινε ο μεγαλύτερος δανειστής της Τουρκίας το 2025, με ενεργητικό ύψους περίπου 7,9 τρισεκατομμυρίων λιρών (184 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Σεπτέμβριο.































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW


































