ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ιρανικό ριάλ έχει υποστεί δραματική κατάρρευση, με το δολάριο ΗΠΑ να διαπραγματεύεται πλέον περίπου στα 2,07 εκατομμύρια ριάλ.
Αυτό αντιπροσωπεύει απώλεια της τάξεως του 50% της αξίας του νομίσματος από τις αρχές του 2026, εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Αμπντολνάσερ Χεματί, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, παραδέχθηκε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν «ουσιαστικά σταματήσει».
Η ραγδαία υποτίμηση έχει ωθήσει πολλούς Ιρανούς να μετατρέψουν τις οικονομίες τους σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα σε χρυσό και ξένα νομίσματα.
Λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του νομίσματος, η αγορά ακόμη και μιας μικρής ποσότητας χρυσού απαιτεί πλέον τη μεταφορά τεράστιων στοιβών μετρατητών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν τις χρηματοοικονομικές μεταφορές με ιρανικές τράπεζες, επιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση.
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, απάντησε στην κρίση δηλώνοντας:
«Πιστεύουμε ότι δομές όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης και η ομάδα BRICS αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ισχύος και τη μετάβαση προς μια πιο δίκαιη διεθνή τάξη».
Στο μεταξύ, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, ανώτερος αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε ξένο κράτος υποστηρίζει τις κυρώσεις θα θεωρηθεί ότι διαπράττει «πολεμική ενέργεια».
Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτυπώνει δραματικά την κατάρρευση του νομίσματος, προβάλλοντας έναν Ιρανό έμπορο να πουλά μόλις 8 γραμμάρια χρυσού έναντι ατελείωτων -όπως φαίνεται- στοιβών χαρτονομισμάτων ριάλ.
































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW






























