Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα καούμε: Έσπασε όλα τα ρεκόρ η ζέστη το 2016 – Τι συμβαίνει με το κλίμα;

Θα καούμε: Έσπασε όλα τα ρεκόρ η ζέστη το 2016 – Τι συμβαίνει με το κλίμα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το σερί θερμότερων μηνών που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο.

Ο Σεπτέμβριος του 2016 ήταν ο θερμότερος τέτοιος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη NASA, φτάνοντας τους 0,91 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, και παίρνοντας το αρνητικό ρεκόρ οριακά από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτό σηματοδοτεί σχεδόν ένα χρόνο συνεχών ρεκόρ θερμότητας, σύμφωνα με τη NASA, με 11 από τους τελευταίους 12 μήνες να κατατάσσονται ως οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουνίου πρόσφατα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, όντας πλέον ο τρίτος θερμότερος Ιούνιος στο αρχείο.

Αν αυτή η αναθεώρηση δεν είχε γίνει, ο Σεπτέμβριος θα σηματοδοτούσε μια ολόκληρη χρονιά θερμότερων μηνών.

Βέβαια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η οποία λαμβάνει μετρήσεις με διαφορετικά κριτήρια σύγκρισης, ο Σεπτέμβριος αποτελεί το 17ο συνεχόμενο μήνα που σημειώνει ρεκόρ θερμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον δεδομένο ότι το 2016 θα περάσει στην ιστορία ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2015.

Μάλιστα ο Ιούλιος του τρέχοντος έτους ήταν όχι απλά ο θερμότερος Ιούλιος στην ιστορία, αλλά και συνολικά ο πιο θερμός μήνας που έχει βιώσει ο πλανήτης από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1880.

Από τους έντεκα μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ στη βάση δεδομένων της NASA, οι επτά σημείωσαν μέση θερμοκρασία μεγαλύτερη από ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, καθώς ο διεθνής στόχος είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το σερί θερμοκρασιών ρεκόρ προκλήθηκε κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα, και ευνοήθηκε από την εκδήλωση ενός ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Η μηνιαία ανάλυση της NASA προέρχεται από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω σε σημαδούρες ή σκάφη, και ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών με χαλάζι και ανεμοστρόβιλους

Κλιματική κρίση: SOS για ξηρασία και λειψυδρία στην Ελλάδα – Νωρίτερα θα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

RND: Καίγονται ξανά τα δάση στην Ελλάδα

Έως και 31°C ο καιρός τις επόμενες ημέρες – Εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό

Ισχύουν τα σενάρια για «καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις» το 2024; – Τι απαντά ο Μαρουσάκης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr