Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία με μία ολλανδική εταιρεία θέλουν να κάνουν την έρημο να ανθίσει

Η Σαουδική Αραβία με μία ολλανδική εταιρεία θέλουν να κάνουν την έρημο να ανθίσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με μια ολλανδική εταιρεία θερμοκηπίων για να δημιουργήσει «ένα συνθετικό κλίμα» προκειμένου να «κάνει την έρημο να… ανθίσει».

Όπως γράφει το Bloomberg «σκαλίζει» μια περιοχή μεγέθους περίπου 15 γηπέδων ποδοσφαίρου για να σχηματίσει μια όαση κηπουρικής στα περίχωρα του Neom, μιας εντελώς νέας πόλης που χτίζεται στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας και εκτείνεται μέχρι την έρημο.

Η δέσμευση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επένδυση τροφίμων — τεχνολογίας για μια χώρα της οποίας το κατά κύριο λόγο άνυδρο τοπίο και οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες την έχουν αφήσει εδώ και καιρό να εξαρτάται από τις εισαγωγές για την παροχή των περισσότερων τροφίμων.

Σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία Van Der Hoeven, η οποία έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 120 εκατ. δολ. με το Ριάντ, το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή.

Το deal περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή δύο δοκιμαστικών εγκαταστάσεων στα περίχωρα του Neom, μαζί με την εξυπηρέτηση και τη λειτουργία τους για πολλά χρόνια.

«Χτίζουμε ένα συνθετικό κλίμα όπου η καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους είναι δύσκολη», με στόχο τα φυτά να παράγουν προϊόντα όλο το χρόνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Van Der Hoeven, Michiel Schoenmaeckers, σε συνέντευξή του στο Άμστερνταμ.

Η επισιτιστική ασφάλεια είναι προτεραιότητα για τους σχεδιαστές του έργου Neom, του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να μετατρέψει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου σε μια περιοχή υψηλής τεχνολογίας που μπορεί τελικά να φιλοξενήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Μαζικές συμφωνίες

Μεταξύ των πιο πρόσφατων συμφωνιών, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία με την AeroFarms που εδρεύει στις ΗΠΑ για την ίδρυση μιας εταιρείας στο Ριάντ για την κατασκευή και λειτουργία εσωτερικών κάθετων αγροκτημάτων στο βασίλειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Μια άλλη κρατική οντότητα της Σαουδικής Αραβίας δέσμευσε κεφάλαια τον περασμένο μήνα από τον μεγαλύτερο παραγωγό πουλερικών της Βραζιλίας, προσθέτοντας σε αγορές μεριδίων σε εταιρείες από τον έμπορο γεωργικών προϊόντων με έδρα τη Σιγκαπούρη Olam Agri Holdings έως την ινδική παραγωγό ρυζιού LT Foods Ltd.

Στο Neom, η Σαουδική Αραβία αναζητά την τεχνογνωσία ειδικών από την Ολλανδία, η οποία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, παρόλο που είναι ένα από τα μικρότερα έθνη της Ευρώπης.

Η επιρροή της έχει αυξηθεί χάρη σε καινοτόμες λύσεις, όπως τα προηγμένα θερμοκήπια και η κάθετη γεωργία, με τη μισή συνολική γη της χώρας να διατίθεται για γεωργική παραγωγή.

Εκτός από την κάλυψη των αναγκών της νέας πόλης, στόχος είναι τελικά να μετατραπούν οι νεοσύστατες εγκαταστάσεις σε περιφερειακό κόμβο τροφίμων.

Θα τροφοδοτήσει τόσο τη μελλοντική μητρόπολη όσο και την υπόλοιπη Σαουδική Αραβία, ενώ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο που παλεύουν με την επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον CEO της Neom Food, Juan Carlos Motamayor.

Υψηλοί Στόχοι

Το έργο θα επεκταθεί σημαντικά αφού τα δύο πιλοτικά θερμοκήπια είναι έτοιμα, είπε ο Motamayor σε ξεχωριστή συνέντευξη στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Η κατασκευή ξεκίνησε νωρίτερα το 2023 και το σχέδιο είναι οι εγκαταστάσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο έτος.

«Θα επεκταθούμε σε εκατοντάδες εκτάρια με διαφορετικούς τύπους θερμοκηπίων», είπε ο Motamayor.

Η Neom χρειάζεται περισσότερα από χίλια εκτάρια θερμοκηπίων για να πετύχει τον στόχο της να παράγει πάνω από 300.000 τόνους φρούτων και λαχανικών, στόχο που προσπαθεί να επιτύχει τα επόμενα οκτώ έως 10 χρόνια.

Η ολλανδική εταιρεία, η οποία συνδυάζει μια σειρά από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες κηπουρικής –συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας καλλιεργειών με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένων συστημάτων φιλτραρίσματος νερού– στοχεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία της πρώτης τοποθεσίας από τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Στα «μποστάνια» αυτά εισάγεται ένα νέο ηλιακό σύστημα και σύστημα ψύξης με θαλασσινό νερό για τη λειτουργία του θερμοκηπίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ακραίας ζέστης του καλοκαιριού.

Η επιλογή του Neom είναι εμβληματική των προσπαθειών του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα να απογαλακτίσει την οικονομία του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και να μετατρέψει την πόλη σε εργαστήριο για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή ζωή.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαουδική Αραβία: Υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν – Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζουν καταδικασμένους και τους σταυρώνουν σε δημόσια θέα

Στη Σαουδική Αραβία άνοιξε κάβα ποτών – «Όλοι γνωρίζουν ποιες πρεσβείες πωλούν ποτό… μερικές από αυτές βγάζουν πολύ χρήμα»

Δυναμώνει η BRICS – Ποιες νέες χώρες μπαίνουν στην «ομάδα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr