Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πράσινο» φως για την καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα

«Πράσινο» φως για την καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καλλιέργεια, Κλωστική Κάνναβη,

Σύντομα θα μπορούν να παράγονται υφάσματα, σχοινιά, ακόμα και καλλυντικά από ελληνική κάνναβη. Δεν πρόκειται φυσικά για την γνωστή ινδική ψυχοτρόπο κάνναβη αλλά για κλωστική.

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης καταρτίζουν Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας κάνναβης, η οποία απαγορεύεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έχει αναθέσει την επεξεργασία της ΚΥΑ σε εισαγγελικό λειτουργό, ενημέρωσε τη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη της κλωστικής κάνναβης και επισήμανε ότι η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί παρόλο που ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2013.

Η κ. Γιαταγάνα αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην πρώτη σπορά την άνοιξη του 2014.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι επιμέρους παράμετροι του θέματος θα εξετάζονταν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κλωστική κάνναβη, γνωστή στα αγγλικά ως hemp, είναι διάφορες ποικιλίες του είδους Cannabis sativa, του ψηλότερου από τα δύο είδη κάνναβης.

Το μονοετές φυτό συλλέγεται ολόκληρο προκειμένου να απομονωθούν οι εξαιρετικά ισχυρές ίνες του βλαστού, κατάλληλες για υφάσματα, σχοινιά και χαρτοπολτό. Οι σπόροι της κάνναβης, το γνωστό κανναβούρι, δεν έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ως τροφή για πουλιά ή ακόμα και σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Σε αντίθεση με τις ποικιλίες Cannabis που χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικά, η κλωστική κάνναβη περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.

Τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί στην Ελλάδα καλύπτει μεταξύ άλλων το θέμα των ελέγχων και των κυρώσεων για όσους δεν τηρούν τους όρους, κυρίως λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν επιτήδειοι που φυτεύουν ψυχοτρόπο κάνναβη κρυμμένη μέσα στις καλλιέργειες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρομπότ εξοντώνουν με λέιζερ και ηλεκτροσόκ ζιζάνια στις καλλιέργειες (βίντεο)

Ποιοι πήραν τις πρώτες άδειες για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Σε κέντρο κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης μετατρέπεται η Β. Ελλάδα

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν καλλιέργειες που να αντέχουν στην Κλιματική Αλλαγή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έξι κοινότητες στη Δυτική Αχαΐα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr