Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καθηγητές Ιατρικής προειδοποιούν: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στην Ελλάδα

Καθηγητές Ιατρικής προειδοποιούν: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με δελτίο Τύπου της η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος μας ενημερώνει για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα μας και για αυτό ακριβώς το λόγο διοργανώνει ημερίδα με θέμα την φυματίωση στο ξενοδοχείο MET HOTEL, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12 Απριλίου, από τις 10.00 έως τις 14.00.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων φυματίωσης, εκλεκτός καλεσμένος θα είναι ο Καθηγητής GB Migliori, Υπεύθυνος του τμήματος Φυματίωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαβάστε την πραγματική ανησυχητική ανακοίνωση της Εταιρείας που την υπογράφουν ο καθηγητής Κ. Ζαρογουλίδης MD, PhD, FCCP και ο καθηγητής Ι. Κιουμής, MD, PhD:

Ραγδαία είναι τα κρούσματα φυματίωσης στην χώρα μας μετά την επανεμφάνιση της «ξεχασμένης» νόσου.

Η αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης δραστικών φαρμάκων και οι δυσχέρειες αντιμετώπισης των περιστατικών ανασφάλιστων ατόμων είναι δύο από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα κατέχει άλλη μία «μαύρη» πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο μέσος όρος ανθεκτικής φυματίωσης στις χώρες – μέλη είναι 1% ενώ ακόμη και η εκτός της Ε.Ε. Σερβία βρίσκεται στο 1,2%.

Ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα

Το κόστος ίασης της φυματίωσης θα κόστιζε λιγότερα χρήματα στο κράτος αν προχωρούσε στην προμήθεια ειδικού μηχανήματος και στη δημιουργία ειδικού διαμορφωμένου χώρου νοσηλείας.

Για παράδειγμα:

Απλή φυματίωση: 30 ευρώ μηνιαίως επί 6 μήνες το ελάχιστο

Ανθεκτική φυματίωση: 2500 ευρώ μηνιαίως από ένα έως και δύο χρόνια

Πολυανθεκτική φυματίωση: 5000 ευρώ μηνιαίως για άγνωστο χρονικό διάστημα ίασης.

Όλα αυτά θα ήταν διαφορετικά αν οι δύο βασικές ανάγκες τόσο της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ όσο και της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΣΥ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», καλύπτονταν από α) το μηχάνημα με την τεχνολογία Xpert MTB/RIF, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη ανίχνευση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και της αντοχής του στη ριφαμπικίνη (κόστος περίπου 50.000 ευρώ) και β) από τη διαμόρφωση σε προϋπάρχοντες χώρους του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» Μονάδας προστατευμένης/ ειδικής νοσηλείας

Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί πως κρούσματα γενικής φυματίωσης εμφανίζονταν δύο με τρία ολόκληρη τη χρονιά και σήμερα εμφανίζονται δύο με τρία ανά εφημερία !

Το 2013 σε χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας διαπιστώθηκε μόλυνση δύο μελών του προσωπικού με φυματίωση από νοσηλευόμενο ασθενή που έπασχε από ενεργό νόσο μη διαγνωσμένη μέχρι τότε. Καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν είναι φανερό ότι η ανάγκη για έλεγχο εργασιακών χώρων θα αυξάνει συνεχώς.

Με δεδομένο ότι το 2013 υπήρξε δραματική ελάττωση σε πνευμονολογικά κρεβάτια και ότι το Νοσοκομείο μας αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Β. Ελλάδα, πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών από χώρες με υψηλή επίπτωση των προαναφερομένων μορφών φυματίωσης, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εξοπλισμένοι με κατάλληλοι τεχνολογία εφαρμογής αρνητικής πίεσης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στο προσωπικό και τους άλλους ασθενείς.

deltio-typou

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Ληστεία με σπρέι πιπεριού σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: 23χρονος προέτρεπε ανήλικη να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα και την ανάγκασε να αυτοτραυματιστεί

Θεσσαλονίκη: Αφγανή πρόσφυγας κατήγγειλε ότι τη βίασε 29χρονος που θα τη φιλοξενούσε

Θεσσαλονίκη: Αλβανός βίαζε κι έδερνε την 28χρονη Αλβανίδα σύζυγό του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr