Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παρέμβαση του Δικαιοσύνης για την προτροπή σε αυτοχειρία από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου

Παρέμβαση του Δικαιοσύνης για την προτροπή σε αυτοχειρία από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, να προτρέπει εμμέσως πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους

Την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Α. Γαβότση, ο οποίος φέρεται να καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν στο σχέδιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου, μάλιστα, σε ανακοίνωση του υπενθυμίζει με νόημα «την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης είχε καταγραφεί σε βίντεο να μιλά σε πολίτες και να τους προτρέπει να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους!

«Μου είπε ο κ. Τόσκας ότι φασιστικοποιώ την τοπική κοινωνία. Με είπαν ρατσιστή, με είπαν ξενοφοβικό. Δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά, ξέρετε πολύ καλά ποιος είμαι. Τέτοιες τάσεις ούτε είχα, ούτε θα αποκτήσω όσο μεγαλώνω. Είμαι ο πιο δημοκρατικός. Μακριά από μένα αυτές οι ταμπέλες», ακούγεται να λέει ο κ. Γαβότσης πριν γίνει ο εξής διάλογος:

Δήμαρχος: Προσέξτε όμως, μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο που σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς…

Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;

Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.

Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;

Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.

Δείτε το βίντεο

Παρέμβαση της Εισαγγελίας

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη:

από τη μία την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους,
κι από την άλλη τις δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή τις αντιδράσεις πολιτών που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές».
Ο δήμαρχος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Ληστεία με σπρέι πιπεριού σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

19χρονος εισέβαλε σε σχολείο στην Αθήνα με σφυρί και μαχαίρι – Τραυμάτισε τον διευθυντή και έναν μαθητή

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr