Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απίστευτο μπάχαλο με τα μπλοκάκια – Ποιοι καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές

Απίστευτο μπάχαλο με τα μπλοκάκια – Ποιοι καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διπλές εισφορές καλούνται να πληρώσουν για το πρώτο δίμηνο του 2017 τα «μπλοκάκια», ακόμη κι αν οι εργοδότες τους (μέχρι δύο) δεχτούν να καταβάλουν το μερίδιό τους από την εργοδοτική εισφορά!

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, είτε είναι μισθωτοί που έχουν παράλληλα και «μπλοκάκι» είτε, κυρίως, είναι μη μισθωτοί και ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, να καταβάλουν δύο φορές το χαράτσι των νέων εισφορών, για τους ίδιους μήνες! Μία ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με εισφορά 26,95% στο εισόδημα του 2015, και μία ως «μισθωτοί» με εισφορά 9,22% στην περίπτωση που συμμετέχει στο «μπλοκάκι» και ο εργο- δότης με δική του εισφορά.

Συνέπειες

Ο κίνδυνος, μάλιστα, για όσους δεν θα πάνε να πληρώσουν τη διπλή εισφορά είναι να μη θεωρηθούν αυτόματα τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια και να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές Υγείας. Η νέα εμπλοκή στα «μπλοκάκια» οδηγεί σε κρυφή επιβάρυνση που ανεβάζει το σύνολο των εισφορών διμήνου από το 26,95% στο 36,17%, για όσους ασφαλίζονταν στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ως δύο εργοδότες, και από 37,95% σε 54,67%, για τους αυτοαπασχολουμένους του ΕΤΑΑ που συνεργάζονται με έναν έως δύο εργοδότες.

Εισφορές εις διπλούν (36,17%) ζητούνται και για εργαζομένους που ασφαλίζονται ως μισθωτοί (π.χ. ΙΚΑ) αλλά διατηρούν παράλληλα και «μπλοκάκι» σε έναν έως δύο εργοδότες.

Παρότι, όμως, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας λέει ότι σε πρόωρο συμψηφισμό εισφορών. Αυτό που λένε αρμόδια στελέχη υπουργείου Εργασίας και ΕΦΚΑ είναι «πληρώστε αυτό που λέει το ειδοποιητήριο και μετά θα γίνει συμψηφισμός με τις κανονικές σας εισφορές, εφόσον συμμετέχει και ο εργοδότης». Το πώς και το πότε ουδείς το γνωρίζει.

Σε περίπτωση συμμετοχής των εργοδοτών οι εργαζόμενοι πληρώνουν μόνον το 9,22%, στην πράξη γίνεται το αντίθετο. Ακόμη κι αν δηλωθούν δηλαδή από τους εργοδότες τους με ασφάλιση από 1/1/2017, τους ζητούν να πληρώσουν και τα χαράτσια του πρώτου διμήνου που λένε τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ.

Για να χρυσώσουν, δε, το σούπερ χαράτσι του πρώτου διμήνου λόγω διπλών εισφορών, εξετάζουν να κάνουν συμψηφισμό που είναι κάτι σαν τον «τετραγωνισμό του κύκλου», γιατί τεχνικά μοιάζει αδύνατο. Το πρόβλημα είναι οξύ, καθώς αυτό που αποκαλύπτεται στην πράξη και το επιβεβαίωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του ΕΦΚΑ, είναι ότι, ανεξάρτητα από το αν «περπατήσει» η ρύθμιση για το μοίρασμα των εισφορών σε εργαζόμενο κατά το 1/3 και στον εργοδότη κατά τα 2/3, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα πρέπει να πληρώσουν και το χαράτσι που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο του πρώτου διμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) του 2017.

Στην πράξη εργαζόμενος που έχει την ελάχιστη εισφορά των 168 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 336 ευρώ στο δίμηνο, καλείται να πληρώσει το ποσό αυτό ώστε ο ΕΦΚΑ να τον θεωρεί «ενήμερο» και να έχει πρόσβαση σε παροχές Υγείας. Ακόμη κι αν το «μπλοκάκι» μπει στη ρύθμιση της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4387 και εξασφαλιστεί η συμμετοχή του εργοδότη, από 1/1/2017, ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας δεν απαλλάσσουν τον εργαζόμενο από την πληρωμή των εισφορών με 26,95%.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι πληρωμές επιδομάτων και εφάπαξ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 22 Μαρτίου

Εφάπαξ και επιδόματα – Ποιοι πληρώνονται από Δευτέρα

Κατώτατος μισθός: Στα 950 ευρώ αλλά σε… τέσσερα χρόνια

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

ΒΕΑ: Νέο χαράτσι για τους μικρομεσαίους έως 300 ευρώ το χρόνο από την αύξηση εισφορών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr