ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS


















































Μαρέβα Μητσοτάκη: Χειρουργήθηκε και στα δύο χέρια στο ΚΑΤ μετά από σοβαρό ατύχημα
Καίγονται πετρελαιοπηγές στην Ανατ. Συρία
Καθαρισμοί οικοπέδων: Έρχονται μεγάλες αλλαγές με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»
Συρία: Νέα επανάσταση ενάντια στο τζιχαντιστικό καθεστώς του Τζουλάνι - «Όχι στην Τουρκία»
«Βροχή πυραύλων»: Νέα γιγαντοαφίσα στην Τεχεράνη απειλεί το Τελ Αβίβ με πυραυλικά πλήγματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στο Αιγαίο, με άμεση μάλιστα εφαρμογή.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.
Η άσκηση, σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX 473/17, καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του ακριτικού νησιού με τρόπο που αυτό, -όπως παρατηρούν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ-, να εγκλωβίζεται στον σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης.
Στην οδηγία αναφέρεται ότι η άσκηση θα εκτελεστεί σήμερα από τις 17:00 έως τις 20:00 «σε ξένα χωρικά ύδατα», και δίδονται οι συντεταγμένες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι με την άσκηση αυτή η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση (SRR) η οποία συμπίπτει με το FIR Αθηνών, και ότι πρόκειται «σαφώς για μια κίνηση αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων σε μια κρίσιμη περιοχή, για την κατοχύρωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ταυτόχρονα, ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα για έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX πολύ περισσότερο, προσθέτουν, όταν ο συντονισμός της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αυτή, ανήκει στον σταθμό του Πειραιά.
Πηγές του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι λαμβάνουν πλέον συστηματικό χαρακτήρα οι ενέργειες με τις οποίες «η Άγκυρα δείχνει να επιθυμεί να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή» και ότι το ίδιο πράττει «και με την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ».























































