Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανικός με τη “Μπλε Φάλαινα” – Το παιχνίδι αυτοκτονίας ήρθε στην Ελλάδα

Πανικός με τη “Μπλε Φάλαινα” – Το παιχνίδι αυτοκτονίας ήρθε στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κόκκινο συναγερμό έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές η διαπίστωση πως το φρικιαστικό “παιχνίδι” “Μπλε Φάλαινα” που κυκλοφορεί μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έχει φθάσει πλέον και στην Ελλάδα.

Το παιχνίδι, το οποίο ευθύνεται για δεκάδες αυτοκτονίες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, απαντήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ και στην Κατερίνη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, μία μητέρα κατήγγειλε τον αυτοτραυματισμό της 15χρονης κόρης της, κατόπιν πιέσεων και παροτρύνσεων που δεχόταν μέσω διαδικτύου στα αγγλικά και σε συνομιλία που είχε με άγνωστο πρόσωπο στο Facebook.

Η 15χρονη που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, δέχτηκε παροτρύνσεις από τον άγνωστο συνομιλητή της να πάρει «μία χούφτα χάπια» και να χαρακώσει τα πόδια της με ξυράφι. Από την πλευρά της ευτυχώς πήρε μόνο δύο δισκία, αυτοτραυματίστηκε όμως στα πόδια με αιχμηρό αντικείμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ασφάλεια Κατερίνης ζήτησε την συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των ψηφιακών ιχνών του δράστη και αναμένεται η σχετική εισαγγελική παραγγελία, κάτι που θεωρείται μάλλον θέμα χρόνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ήδη από τις αρχές Μαΐου το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ, δηλαδή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους γονείς αναφορικά με το διαδικτυακό εφιάλτη ” Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Συγκεκριμένα ανέφερε τότε η σχετική ανακοίνωση:
«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα social media, όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Η αλήθεια και η εικονική πραγματικότητα

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις».

Οι περισσότερες διαπιστωμένες περιπτώσεις είναι στην Λατινική Αμερική και το Εκουαδόρ, την Ρωσία και ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, ένας έφηβος χαράκωσε τον πήχη στο χέρι του έτσι ώστε να φτιάξει ένα ιδιότυπο τατουάζ που να μοιάζει με φάλαινα…

«Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :

• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
• Μέσω twitter : @ CyberAlertGR».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Έπεσαν Facebook, Messenger και Instagram – Τι λέει η Meta

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Έλον Μασκ: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» ο Πούτιν να χάσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Φρίκη στην Αττική: 35χρονος κακοποιούσε ΑμΕΑ σε ζωντανή μετάδοση στα social media

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr