Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη ΌμικρονΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚορωνοϊός - Κορονοϊός
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς και το ΣΔΟΕ μπαίνει στη μάχη κατά της μαύρης εργασίας

Πώς και το ΣΔΟΕ μπαίνει στη μάχη κατά της μαύρης εργασίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αναμένεται να έχει η ανάθεση αρμοδιότητας ελέγχων στον τομέα αυτόν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Την ανάθεση της αρμοδιότητας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

«Με τροπολογία που καταθέσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποκτά αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά μεικτά κλιμάκια τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών, ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Οικονομική Αστυνομία και ΣΔΟΕ, συνεργάστηκαν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών» αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως εξηγεί με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, η ανάθεση αρμοδιότητας ελέγχων στον τομέα αυτόν στο ΣΔΟΕ θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διεξαγωγή τους και αλλά και την ταχύτερη επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από το νόμο στους παραβάτες.

Το ΣΔΟΕ, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, πραγματοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις για το παραεμπόριο αλλά και για την τήρηση αγορανομικών διατάξεων (ελληνοποιήσεων κτλ) Πρόκειται για τομείς ελέγχων που διεξάγονται σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, άρα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εκ των πραγμάτων αποκτούν κατά τον έλεγχο πλήρη εικόνα για αυτές. Ειδικότερα, πολλές φορές κατά τους ελέγχους, το ΣΔΟΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με υποθέσεις αδήλωτης εργασίας. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβολής των ποινών που προβλέπει η νομοθεσία για τις παραβάσεις αυτές. Με το νέο καθεστώς οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ όταν αποκαλύπτουν αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία θα μπορούν να επιβάλουν και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Όπως εξηγεί ο Σταύρος Θωμαδάκης το ελεγκτικό δυναμικό του ΣΔΟΕ πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορεί να φέρει σε πέρας αποτελεσματικότερα το έργο του. Έτσι αναμένεται η ενίσχυση του με 46 πτυχιούχους μέσω ΑΣΕΠ αλλά και άλλους 78 υπαλλήλους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ARD: Το 2030 οι Έλληνες ο γηραιότερος λαός της ΕΕ – Στο κενό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

ΗΠΑ: «Πανδημία» παραιτήσεων – Γιατί οι εργαζόμενοι φεύγουν από τις δουλειές τους

Ανάπτυξη δίχως «πιράνχας» και «καρχαρίες

Αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Κυριαρχεί η μερική απασχόληση

«Πάνω από 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr