Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

AIRBNB: Τι άλλαξε στο καθεστώς δήλωσης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (αναλυτικές οδηγίες)

AIRBNB: Τι άλλαξε στο καθεστώς δήλωσης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (αναλυτικές οδηγίες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα υπόχρεα πρόσωπα που έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις από 1ης/1/2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» εγγράφονται στο «Μητρώο» μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018.

Επίσης, οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο».

Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

Αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στην υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 170/ 30.8.2018 απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1187/2017 απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού με τίτλο «Καθορισμός τύπου και περιεχόμενου της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Ειδικότερα, το κείμενο της εν λόγω αποφάσεως έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε την ΠΟΛ.1187/ 2017 (Β’ 4232) απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ως ακολούθως:

1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1187/2017 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«Για κάθε ένα ακίνητο δύνανται να ορίζονται περισσότεροι του ενός “Διαχειριστές”, με την προϋπόθεση ότι καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα».

2. Στο έκτο εδάφιο του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1187/2017 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. μετά τη λέξη «έναρξης» προστίθενται οι λέξεις «λειτουργίας των εφαρμογών για την υποβολή».

3. Στο ένατο εδάφιο του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1187/2017 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. οι λέξεις «της εφαρμογής» αντικαθίστανται από τις λέξεις «λειτουργίας των εφαρμογών».

4. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο του άρθρου 5 της ΠΟΛ.1187/ 2017 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αντικαθίστανται ως εξής:

«Οι “Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής” υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το “Ακίνητο”.

Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική “Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής” μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση».

5. Στο τέλος του άρθρου 6 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Ο τύπος και το περιεχόμενο της “Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής” έχει όπως το συνημμένο “ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ι”, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας».

6. Μετά το πρώτο εδάφιο του άρθρου 10 της ΠΟΛ.1187/2017 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:

«Τα υπόχρεα πρόσωπα που έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις από 1.1.2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του “Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”, εγγράφονται στο ως άνω “Μητρώο” μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018.

Επιπλέον, υποβάλλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, “Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής” μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018, στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής.

Ειδικά για τα πρόσωπα που από 1.1.2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του “Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και δεν δύνανται να εγγραφούν σε αυτό, θα πρέπει μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, διακριτά και συγκεντρωτικά, ανά ακίνητο, στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018».

7. Κατά τα λοιπά ισχύει η ΠΟΛ.1187/2017 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Οδηγός για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων, με βάση τον σχετικό οδηγό που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και τα εξής:

Πότε μια μίσθωση ακινήτου ορίζεται ως βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;

Οι διατάξεις του άρ. 111 του ν.4446/2016 και του άρ. 39Α του ν.4172/2013 αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού», δηλαδή μισθώσεις ακινήτων που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων (εφεξής «Βραχυχρόνια Μίσθωση»).

Ειδικά, για την περίπτωση της «Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», «ψηφιακές πλατφόρμες» νοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του «ακινήτου».

Επομένως, τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας, δεν υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από παρεπόμενες υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πώς μπορεί ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;

Προκειμένου ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:

α) να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρήσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.).

Διευκρινίζεται ότι η καταχώρηση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο», όπως αυτό ορίζεται στην ΠΟΛ. 1187/2017.

β) να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής [σχετικά με τα ακίνητα που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), δείτε την ερώτηση 11].

γ) να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

δ) να καταχωρεί συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Είχα στην κατοχή μου ακίνητο το οποίο σήμερα το έχω μεταβιβάσει και μέσα στο έτος 2018 είχα εκμισθώσει αυτό με Βραχυχρόνια Μίσθωση. Τι πρέπει να κάνω για να δηλώσω το εισόδημα που είχα αποκτήσει από αυτό καθώς σήμερα δεν μπορώ να πάρω «Αριθμό Μητρώου Ακινήτου»;

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1170/ 2018, «τα πρόσωπα που από την 1.1.2018 και μέχρι τη λειτουργία της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και δεν δύνανται να εγγραφούν σε αυτό, θα πρέπει μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα που απόκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, διακριτά και συγκεντρωτικά, ανά ακίνητο, στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018 (έντυπα Ε2 και Ε1)».

Σε περίπτωση εκ νέου υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλονται κυρώσεις;

Δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους εκμισθωτές υποβάλλουν, υποχρεωτικά, εκ νέου Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τις περιπτώσεις που ο υπεκμισθωτής του ακινήτου επιθυμεί την εγγραφή του ακινήτου αυτού στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Η φορολόγηση

Πώς φορολογείται το εισόδημα που αποκτάται από τη Βραχυχρόνια Μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;

Θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρ. 39Α του ν.4172/2013 σε συνδυασμό με τα όσα έχουν διευκρινισθεί με τις ΠΟΛ.1069/2015 και ΠΟΛ.1112/2017 εγκυκλίους.

Όταν υπάρχουν άγνωστοι ιδιοκτήτες

Τι γίνεται εάν ένας Διαχειριστής Ακινήτου δεν μπορεί να καταχωρήσει στο Μητρώο Ακινήτων όλους τους Δικαιούχους Εισοδήματος διότι υπάρχουν άγνωστοι ιδιοκτήτες;

Στην περίπτωση αυτή ο Διαχειριστής έως την οριστικοποίηση του Μητρώου είναι υποχρεωμένος να επιλέξει, για το ποσοστό ιδιοκτησίας που αντιστοιχεί σε αγνώστους, την ιδιότητα «Άγνωστοι Ιδιοκτήτες με ΤΠΔ», καταχωρώντας το ποσοστό εισοδήματος που τους αναλογεί για έκαστο έτος.

Στη συνέχεια έχει την υποχρέωση και πριν την οριστικοποίηση του Μητρώου, να καταθέσει το ποσό που αναλογεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.), με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης και να αναγράψει τον αριθμό του εν λόγω γραμματίου σε διακριτό πεδίο του Μητρώου προκειμένου να ολοκληρωθεί η οριστικοποίηση.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

RND: Μπίζνες πολλών δισ. ευρώ με «χρυσές βίζες» στην Ελλάδα

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Η Golden Visa οδηγεί «στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών»

Εξοικονομώ 2023: Ανοίγουν άμεσα οι αιτήσεις για τον β’ κύκλο – «Κόφτης» τα εισοδηματικά κριτήρια

ΕΝΦΙΑ: Μόνο με υπερπλήρη ασφάλιση κατοικίας η μείωση 10% – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr