Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέος ΕΝΦΙΑ – Μειώσεις «μαμούθ» για 3,5 εκατ. πολίτες

Νέος ΕΝΦΙΑ – Μειώσεις «μαμούθ» για 3,5 εκατ. πολίτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου Ιδρύματος μεταξύ άλλων ήταν και η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ έως 50% σε βάθος διετίας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκε στην ομιλία του στην ΔΕΘ είναι να ελαφρύνει τους φορολογούμενους από το χαράτσι που στην αρχή βαπτίστηκε ΕΕΤΗΔΕ και μετά μονιμοποιήθηκε από τον δυσβάσταχτο φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για να νομοθετηθούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μέσα στον επόμενο μήνα κα η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Βάση με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την νομοθέτηση των εξαγγελιών Τσίπρα στην ΔΕΘ ο εισπρακτικός στόχος του φόρου ακινήτων για το 2020 θα τεθεί σε 1,8 δισ. ευρώ, από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

Ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ σε 3,5 εκ. πολίτες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ στην οδό Νίκης, το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, προβλέπει την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον φόρο ακινήτων κατά 30%.

Από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία.

Αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.

Εκτιμάται ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος.

Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Άνοιξε η πλατφόρμα – Μέχρι 4.000 ευρώ η επιδότηση για 12.500 σπίτια

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: 18 αλήθειες και ψέματα για τα κίνητρα του ΝΟΚ

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr