Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Από 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τιμολόγια-φωτιά της ΔΕΗ – Δείτε πόσο χρεωνόμαστε

Από 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τιμολόγια-φωτιά της ΔΕΗ – Δείτε πόσο χρεωνόμαστε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ενέργεια,

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν από σήμερα Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου για την οικιακή κατανάλωση είναι:

– Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946.

– Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,10252.

– Για το νυχτερινό ρεύμα η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

– Το πάγιο (τετραμηνιαία χρέωση) για μονοφασική παροχή διαμορφώνεται σε 1,69 ευρώ (από 1,52 ευρώ), για τριφασική γίνεται 5,32 ευρώ (από 4,8) και για το νυχτερινό (από 2 ευρώ).

Οι αναπροσαρμογές στα πάγια αντισταθμίζονται επίσης από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Με την ίδια απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5% από 10%, εισάγεται από 1ης Νοεμβρίου ρήτρα ρύπων με μηδενική επί του παρόντος επίπτωση και θεσπίζεται έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑΜΕΑ σε μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Εν κατακλείδι η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας στην κανονική (ημερήσια) κατανάλωση είναι στα επίπεδα του 16,5%, με τις υψηλές καταναλώσεις, πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, να επιβαρύνονται λίγο περισσότερο, ενώ στη νυχτερινή κατανάλωση η αύξηση είναι 19,4%.

Τουλάχιστον 50 ευρώ το χρόνο η αύξηση της ΔΕΗ

Για το τυπικό ελληνικό νοικοκυριό (900 κιλοβατώρες ημερήσιο και 300 κιλοβατώρες νυχτερινό ανά τετράμηνο) που πληρώνει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του, μετά την αύξηση της κιλοβατώρας και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ η επιβάρυνση θα είναι 16,7 ευρώ το τετράμηνο (50,1 ευρώ τον χρόνο) και σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 13%. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καθαρή αύξηση είναι μόνο το 5%, καθώς το υπόλοιπο θα ισοσκελιστεί από τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%. Αυτό ωστόσο είναι ψέμα καθώς η μείωση του ΦΠΑ έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Ιούνιο και οι καταναλωτές έχουν πάρει ήδη τουλάχιστον έναν λογαριασμό με μειωμένο ΦΠΑ.

Από εκεί και πέρα, μελλοντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές δημιουργεί η υιοθέτηση ρήτρας ρύπων, ενός μηχανισμού δηλαδή που χρεώνει τους πελάτες της ΔΕΗ με επιπλέον ποσά όταν οι τιμές στις διεθνείς αγορές «δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα» ανέβουν υψηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η ρήτρα μπορεί να προκαλέσει μόνο αυξήσεις και όχι μειώσεις… Δηλαδή αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ρύπων θα έχουμε αυξήσεις. Αν όμως πέσουν, δεν θα έχουμε μειώσεις. Σε ό,τι αφορά βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, μεγάλες αλυσίδες και λοιπούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης, δεν υπήρξαν αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός και ήδη μεγάλος αριθμός πελατών έχει εγκαταλείψει τη ΔΕΗ. Υπάρχει όμως και γι’ αυτήν την κατηγορία επιβάρυνση όχι μόνο επειδή μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5%, αλλά και επειδή μηδενίζεται εντελώς η έκπτωση που έπαιρναν επί της χρέωσης ρύπων CO2.

dei.png

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος: Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές που διαφωνούν

Η Τουρκία στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr