Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, ΕΝΦΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών,

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, μέσω των οποίων 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν σε έξι μηνιαίες δόσεις συνολικό φόρο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Τα νέα ραβασάκια ενσωματώνουν τις μειώσεις του φόρου 10% – 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας οι οποίες ίσχυσαν και το 2019, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων αλλά και «κρυφές» επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες κτισμάτων.

Όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτό που πλήρωσαν το 2019.

Όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν το νέο ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν ενώ για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα δείξει και φέτος μισό φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται περισσότεροι από 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40% ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς το 30% έως 40% των απωλειών θα συμψηφισθεί με το φόρο ακινήτων.

Μικρότερος ΕΝΦΙΑ θα προκύψει και για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,

25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,

20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και

10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχει μισό φόρο ή και πλήρη απαλλαγή.

Έκπτωση 50% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

RND: Μπίζνες πολλών δισ. ευρώ με «χρυσές βίζες» στην Ελλάδα

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Κωστής Χατζηδάκης: Στο χειρουργείο ο υπουργός Οικονομικών – Η κατάσταση της υγείας του

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr