Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θεοδωράκης: «Η οικογένειά μου δεν θέλει να ταφώ στα Χανιά» – Δικαστικό «μπλόκο» στο Βραχάτι

Θεοδωράκης: «Η οικογένειά μου δεν θέλει να ταφώ στα Χανιά» – Δικαστικό «μπλόκο» στο Βραχάτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε προχωρήσει σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν ότι θα ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων όπως το επιθυμούσε, σύμφωνα με επιστολή του με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου του 2013 προς τον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.

Την επιστολή με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, εκεί δηλαδή που αναπαύονται οι γονείς και ο αδερφός του, έδωσε στη δημοσιότητα ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι η απόφασή του να δοθεί η επιστολή στην δημοσιότητα προκύπτει από τη θεσμική υποχρέωση του Δήμου, να τηρήσει τα όσα ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε.

Στην επιστολή, η οποία παραλήφθηκε με εμπιστευτικό πρωτόκολλο, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στο γεγονός ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, αλλά ότι είναι δικαίωμά του να καθορίσει τον τόπο της τελευταίας του κατοικίας.

Ενδεικτικό της βούλησης του μεγάλου Έλληνα Δημιουργού, είναι το γεγονός ότι είχε προνοήσει να ζητήσει, ότι σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν Δήμαρχος όταν ίδιος θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν Δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σημανδηράκης, υπογράμμισε ότι δημοσιοποιεί την επιστολή ως οφείλει και με κάθε σεβασμό στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη.

»Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του.

»Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως Δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη».

Ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει ότι επιθυμία του είναι να ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του, όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του και πως του έχει παραχωρηθεί τάφος που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει ότι η οικογένειά του διαφωνεί με την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων και γι’ αυτό το λόγο, ανέθεσε στον φίλο του Γεώργιο Αγοραστάκη και στην γραμματέα του Ειρήνη Παρμενίδου «να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες» ώστε να ταφεί όπως εκείνος επιθυμεί.

«Θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος Δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του.

H Δικαιοσύνη απαγορεύει στην οικογένεια

Στον Γαλατά Χανίων φαίνεται ότι θα ταφεί τελικά ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως ο ίδιος επιθυμούσε και όχι στο Βραχάτι.

Παρά την επιδίωξη μέλους της οικογένειας να μην ακολουθήσει την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη αναθέτοντας την τελετή σε άλλο γραφείο και αναζητώντας άλλα κοιμητήρια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που τους απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος.

Όσο ήταν στη ζωή, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Μάλιστα, στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών είχε προβλέψει αρκετές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία του, έχοντας συνάψει και το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό.

Παρά την επιδίωξη μέλους της οικογένειας να μην ακολουθήσει την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη αναθέτοντας την τελετή σε άλλο γραφείο και αναζητώντας άλλα κοιμητήρια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που τους απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος.

Δικαίωσε, έτσι, σε πρώτο στάδιο τον συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος προσέφυγε με σχετική αίτηση και προσκόμισε πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα.

Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με άρθρο 15 του νόμου 4368/2016 μπορεί κάποιος να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας του (τόπο, τύπο κλπ), αρκεί να υπογράψει σχετική συμβολαιογραφική πράξη, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Επιπλέον, διαρκώς έρχονται στο φως και άλλες επιστολές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη (με τελευταία επιστολή από το 2013 στον Δήμαρχο Χανίων, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα), με τις οποίες επαναλαμβάνει με τρόπο απόλυτα σαφή την επιθυμία του.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Τραγωδία στον Άγιο Νικόλαο: Νεκρός 33χρονος από φωτοβολίδα – Το δράμα της οικογένειας

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

Η Ρένα Δούρου τελεσίδικα αθώα για την πλημμύρα στη Μάνδρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr